Ιούνιος 5, 2013.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Αρμενία έχει εγκατασταθεί ρωσικό πυραυλικό σύστημα εμβέλειας 400 χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης- σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα- στο πλαίσιο του στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αρμενία, έγινε εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων τύπου İskender-M, το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε άγνωστη περιοχή.
Αναμένεται, να δοθεί κάποια δήλωση από το αρμενικό Υπουργείο Άμυνας.
Ο ρωσικός στρατός, που έχει ένα από τα πιο σημαντικά αμυντικά συστήματα, είχε συζητήσει με την αρμενική πλευρά, για εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος κατά την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου με τον Αρμένη ομόλογό του, Σεϊράν Οχανιάν, σημειώνει το δημοσίευμα.
Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι το πυραυλικό σύστημα θα μπορούσε να τοποθετηθεί στην περιοχήGümrü.
--
The Hellenic Information Team
Αντιδρά η Μόσχα στην αποστολή των Patriot στην Ιορδανία…
Σε προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει διπλωματικά τη μη αποστολή των αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου S-300 στη Συρία, προχώρησε η Ρωσία, με αφορμή την ανάπτυξη από τις ΗΠΑ, πυροβολαρχιών του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot στην Ιορδανία, για την κάλυψη των 900 χιλιομέτρων συνόρων της με τη Συρία.
Η Μόσχα, δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, αναφέρει ότι θεωρεί την ανάπτυξη του συστήματος ως απόπειρα να εισαχθούν ξένα όπλα σε μια ιδιαιτέρως ασταθή περιοχή, δίπλα από το σημείο όπου καίει η φωτιά μιας καταστρεπτικής σύγκρουσης που εξελίσσεται για περισσότερο από δύο χρόνια.
Πρόσθεσε δε, ότι αυτή τη σύγκρουση προσπαθεί η Ρωσία μαζί με τους Αμερικανούς εταίρους της (τι σου είναι αυτή η διπλωματική γλώσσα…) να τη σταματήσουν μέσω της πρότασης για τη διεξαγωγή διεθνούς ειρηνευτικής συνδιάσκεψης το συντομότερο δυνατό.
Η δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έρχεται σε συνέχεια της απόφασης των ΗΠΑ να στείλουν Patriot και μαχητικά F-16 στη Ιορδανία στο πλαίσιο της άσκησης «Πρόθυμο Λιοντάρι» (Eager Lion, επισημαίνουμε ότι η λέξη «eager» έχει και την έννοια του «ανυπόμονος»…),στην οποία θα συμμετάσχουν 15.000 στρατιώτες από 18 χώρες. Κάποια από τα συστήματα που αποστέλλονται στην περιοχή θα παραμείνουν και μετά τη ολοκλήρωση της άσκησης.
Ρωσία: Αντίδραση αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ Σουηδία & Φινλανδία
Η Ρωσία εξακολουθεί να θεωρεί ως «κόκκινη γραμμή» την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή στη περιφέρειά της, προκαλώντας πονοκεφάλους στους σχεδιαστές της αμυντικής στρατηγικής της Συμμαχίας, αλλά και κρατών-μελών.
Κάθε επέκταση του ΝΑΤΟ για τη συμπερίληψη της Σουηδίας ή/και της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία θα διατάρασσε την ισορροπία δυνάμεων και θα είχε ως αποτέλεσμα ρωσική απάντηση, ανέφερε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεβ, μιλώντας στη σύνοδο των ηγετών των χωρών της Αρκτικής, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία γι’ αυτή την «απάντηση».
Το ενδιαφέρον είναι, ότι τις δηλώσεις ο Μέντεντεβ τις έκανε καθώς τον παρακολουθούσαν ο Φιλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν και ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ.
Οι δυο χώρες δεν έχουν επιδιώξει ενεργητικά να καταστούν μέλη, όμως συνεργάζονται ευρύτατα με την Ατλαντική Συμμαχία, ενώ το ενδεχόμενο ένταξης στη Συμμαχία δεν αποτελεί ταμπού, αλλά συζητιέται «μεγαλοφώνως» στο εσωτερικό των δυο χωρών.
Ειδικά στη Σουηδία, η συζήτηση «άναψε» από τη στιγμή που ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων έριξε «βόμβα», λέγοντας ότι οι αμυντικές ικανότητες της χώρας δεν είναι επαρκείς, ενώ η χώρα δεν κατάφερε να αντιδράσει όταν ρωσικά μαχητικά και βομβαρδιστικό αεροσκάφος, πλησίασαν επικίνδυνα στον εναέριο χώρο της, προκαλώντας αμηχανία… Το περιστατικό έγινε αντικείμενο λοιδορίας στη ρωσική τηλεόραση.
Απαντώντας ο Μπιλντ, είπε ότι δεν έχει προκληθεί πρόβλημα στην ανάπτυξη της συνεργασίας εξαιτίας της συμμετοχής της Νορβηγία στη Συμμαχία (στη φωτογραφία οι πρωθυπουργοί των δυο χωρών, Ρωσίας και Νορβηγίας)… Και;
defence-point.gr