Quantcast
Channel: Λίθος Φωτός
Viewing all articles
Browse latest Browse all 26931

Όλοι εναντίον όλων στην Τουρκία; Η Τουρκία υποψιάζεται ανάμειξη Ιράν στα γεγονότα του πάρκου Gezi

$
0
0
kwnstantinoupolh-kourdistan


"ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ" ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΟΧΗΜΑ!


Διαδηλωτής στην Κωνσταντινούπολη γράφει στα κουρδικά πάνω σε αστυνομικό όχημα την φράση: "Ζήτω το Κουρδιστάν"!!!
Η φωτογραφία είναι από το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Φιράτ.

Η Τουρκία υποψιάζεται ανάμειξη Ιράν στα γεγονότα του πάρκου Gezi



‘Προβοκάτσια από πράκτορες του Ιράν’


Ιούνιος 4, 2013.

Κωνσταντινούπολη.


Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν το ενδεχόμενο ανάμειξης Ιρανών στα γεγονότα που διαδραματίζονται κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες στην Τουρκία.


Το τμήμα πρόληψης τρομοκρατίας της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας ανέφερε ότι ανάμεσα στα άτομα που συνελήφθησαν κατά τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις των πολιτών με την αστυνομία, υπήρχαν αλλοδαποί.


Αναφέρεται, μάλιστα, το όνομα ενός Ιρανού κρατούμενου, του Shayan Shamloo, που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των διαμαρτυριών.


Η αστυνομία τον είχε εντοπίσει με τη λήψη κάμερας καθώς πρωτοστατούσε στις διαδηλώσεις στις 2 και στις 3 Ιουνίου.


Επίσης, άλλα άτομα ιρανικής καταγωγής είχαν εντοπιστεί σε παρόμοιες διαμαρτυρίες που έγιναν στο Güvenpark της Άγκυρας.


Η τουρκική αστυνομία με τη σύλληψη του Shayan Shamloo και την κατάσχεση του κινητού τηλεφώνου του, ζήτησε από την εταιρεία τηλεφωνίας να εξετάσει τις κλήσεις τις οποίες έκανε ο κρατούμενος καθώς και τις συνομιλίες που είχε στο διάστημα αυτών των ημερών.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τουρκικές αρχές αναζητούν και άλλα άτομα τα οποία έδρασαν σε άλλες τουρκικές πόλεις.


Σημειώνεται ότι συνολικά έχουν συλληφθεί 15 άτομα με ξένη υπηκοότητα, η πλειοψηφία των οποίων φέρονται ως ‘πράκτορες του Ιράν’, γράφει το δημοσίευμα.


--
The Hellenic Information Team



«Η αλαζονεία του Ερντογάν αφύπνισε την «απολιτίκ» τουρκική νεολαία»

turkey_red-_dressΤο παράδειγμα του Γκεζί, αποδεικνύει ότι η μέχρι στιγμής απολιτική νεολαία της Τουρκίας αφυπνίζεται, δείχνει ενδιαφέρον για τις τρέχουσες εξελίξεις και συμμετέχει σ’ αυτές, παρατηρεί η Μπαρτσίν Γινάντς σε άρθρο της στην Ηurriyet Daily News με την χαρακτηριστική επισήμανση «Η νεολαία αφυπνίζεται χάρη στην αλαζονεία του Τούρκου Πρωθυπουργού».
Και καταλήγει:
«Όσο θα συνεχίζει η αλαζονεία και η περιφρόνηση του Πρωθυπουργού Ερντογάν, για τους διαδηλωτές, τόσο θα συνεχίζουν και οι διαδηλώσεις. Αλλά ακόμη και αν ο Πρωθυπουργός υποχωρήσει, ή αν για κάποιο λόγο σταματήσουν οι διαδηλώσεις, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι. Η απολιτική νεολαία της Τουρκίας έχει μετατραπεί σε ακτιβιστές! Σας ευχαριστώ, κύριε Πρωθυπουργέ».
Εξάλλου ότι ο Τουρκος Πρόεδρος Γκιουλ δείχνει να αφουγκράζεται τα σημεία των καιρών και να έχει λάβει το μήνυμα , ενώ ο Πρωθυπουργός Ερντογάν μάλλον αδυνατεί και αρνείται, συμπεραίνει ο κ. Murat Yetkin, επιχειρώντας μια σύντομη αποτίμηση της συμπεριφοράς των δύο θεσμικών πόλων της εκτελεστικής εξουσίας σε σχέση με τις διαμαρτυρίες για το πάρκο Γκεζί στην ίδια εφημερίδα( Hurriyet Daily News).Ο Πρόεδρος, σε αντίθεση με τον Πρωθυπουργό, αντιλαμβάνεται ότι οι διαμαρτυρίες δεν αφορούν μόνο την διατήρηση ή κατεδάφιση ενός πάρκου, αλλά συνιστούν το μήνυμα ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας, το οποίο συνήθισε στον κοσμικό και σύγχρονο τρόπο ζωής και αρνείται να τον εγκαταλείψει, ισχυρίζεται ο κ. Yetkin. (onalert)

Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα των διαδηλωτών

Στις ΗΠΑ, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα των πολιτικών της αντιπάλων μετά τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, η οποία προκάλεσε ανησυχίες για τον νατοϊκό σύμμαχο της Ουάσινγκτον.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ζήτησε συγνώμη και κάλεσε τους διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν πλέον την στήριξη των συνδικάτων, να γυρίσουν στα σπίτια τους, αφού παραδέχτηκε ότι ήταν "νόμιμα" τα αιτήματα των οικολόγων όσον αφορά το οικιστικό σχέδιο στην Κωνσταντινούπολη που ήταν και η αιτία των πρώτων διαδηλώσεων.
Οι βιαιότητες των τελευταίων τεσσάρων ημερών έχουν επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ τουλάχιστον 1.500 τραυματίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη και περισσότεροι από 700 στην Άγκυρα, σύμφωνα με τις οργανώσεις προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τα συνδικάτα των γιατρών.
"Χαιρετίζουμε τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης που ζήτησε συγνώμη για την υπερβολική χρήση βίας και συνεχίζουμε να δεχόμαστε ευνοϊκά τις εκκλήσεις για τη διεξαγωγή έρευνας για όσα συνέβησαν", δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.
Την προηγουμένη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε καταδικάσει την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία κατά των διαδηλωτών στην Τουρκία και επανέλαβε την προσήλωση των ΗΠΑ στις ελευθερίες της έκφρασης και του συναθροίζεσθαι.
"Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες του τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ και άλλων για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση", είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Πσάκι λέγοντας ότι ο Κέρι θα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου για να "εκφράσει τις ανησυχίες του για τις ενέργειες της αστυνομίας". Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που δέχτηκε πρόσφατα τον τούρκο πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο δεν μίλησε δημόσια για την τουρκική κρίση.
Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε την παρέμβασή του χθες βράδυ στο "Τουρκο-Αμερικανικό Συμβούλιο", μια ένωση για την προώθηση των εμπορικών, στρατηγικών και πολιτιστικών σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα που συνεδρίαζε στην αμερικανική ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.
Ο Μπάιντεν είπε ότι η Τουρκία έχει μια ευκαιρία να φθάσει στο στόχο της και να γίνει μια από τις δέκα ισχυρότερες οικονομίες έως το 2023, αλλά δεν πρέπει να παρεκκλίνει από τις αρχές της δημοκρατίας.
"Το μέλλον της Τουρκίας ανήκει στους Τούρκους και σε κανέναν άλλον, αλλά οι ΗΠΑ δεν προσποιούνται ότι αδιαφορούν" για την τύχη της χώρας, δήλωσε ο Μπάιντεν υποστηρίζοντας το δικαίωμα των Τούρκων να διαδηλώνουν και να εκφράζονται ελεύθερα.
"Οι ΗΠΑ στηρίζουν ορισμένες προφανείς αρχές σε αυτές τις περιπτώσεις", πρόσθεσε ο Μπάιντεν χαρακτηρίζοντας την Τουρκία "ζωτικής σημασίας σύμμαχο".
"Χώρες με ανοικτές κοινωνίες, πολιτικά συστήματα και οικονομία, με δημοκρατικούς θεσμούς και μια ισχυρή δέσμευση υπέρ των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι οι χώρες που θα ευημερήσουν και θα είναι οι ισχυρότερες χώρες στον 21ο αιώνα".
"Σήμερα η Τουρκία έχει μια ευκαιρία να δείξει ότι δεν έχει ανάγκη να διαλέξει μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της δημοκρατίας, το σύστημα που ενδυναμώνει τους νικητές των εκλογών και ήδη προστατεύει αυτούς που είναι στην αντιπολίτευση".
Η Άγκυρα είναι στενή σύμμαχος της Ουάσινγκτον, κυρίως στους κόλπους της Ατλαντικής Συμμαχίας, και οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά στο συριακό θέμα.
 defencenet.gr

O Γιαβούζ Σουλτάν Σελήμ, οι Αλεβίτες, οι Νεοοθωμανοί και το Ταξίμ!

του Μουράτ Μπελγκέ (Murat Belge)
Εκεί που είχαμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε και να ακούμε κλισέ όπως "τρομοκρατική οργάνωση", "αρχιτρομοκράτης" κ.ά, ήλθε στο προσκήνιο η "περίοδος της επίλυσης", που έδειχνε ότι μπορεί να είναι μια σημαντική ευκαιρία για την Τουρκία. Όμως, η "κοινωνική αλλαγή" ήταν τελικά τέτοια που ξεπέρασε κάθε υπολογισμό. Όμως, ενώ περιμέναμε μια "Νέα Τουρκία", ανακαλύψαμε ότι βρισκόμαστε στο μέσον της "πιο παλιάς" Τουρκίας!
Την αντίδραση και την αντίσταση που έδειξε ο λαός στην Πλατεία Ταξίμ, θα την συζητάμε για πολύ. Στην πραγματικότητα αυτό έχει μια τέτοια δυναμική, που θα μπορούσαμε ότι είναι μόνο μια "αρχή".
Εκτός κι αν κάποιοι κάνουν κάποια "αεροπειρατεία"!
Σήμερα θέλω να γράψω για μια σειρά από ζητήματα που συσσωρεύτηκαν στη δική μας επικαιρότητα. Για παράδειγμα, το όνομα της νέας γέφυρας του Βοσπόρου και οι δυναμικές που κινητοποίησε η κίνηση αυτή στην κοινωνία. Οι δυναμικές αυτές δεν μοιάζουν με τον καβγά που έχει ξεσπάσει στο Πάρκο Γκεζί, στο Ταξίμ. Δεν είναι τόσο "εκρηκτικές", όμως δουλεύουν "αθόρυβα και σε μεγάλο βάθος" και ξύνουν παλιές πληγές, που είναι πολύ οδυνηρές!
Για το λόγο αυτό βρίσκω πολύ δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των Αλεβιτών σε αυτήν την κίνηση. Ένας Αλεβίτης που ζει στην Τουρκία, όταν ακούει το όνομα "Γιαβούζ Σουλτάν Σελήμ", δεν νοιώθει καθόλου καλά και δεν ανοίγουν μέσα του τριαντάφυλλα. Έρχονται στη μνήμη του μνήμες από τη σφαγή 30, 40 και 50 χιλιάδων ανθρώπων που είχαν την ίδια πίστη με αυτούς. Και όποτε θα είναι αναγκασμένος να περνάει από τη γέφυρα εκείνη, θα θυμάται εκείνη τη σφαγή. Όμως δεν θα θυμάται μόνο εκείνο το γεγονός που έγινε πριν από 500 χρόνια. Άλλωστε, το ζήτημα των Αλεβιτών δεν σχετίζεται μόνο με την εκστρατεία του Τσάλντιραν (1514). Ακολούθησαν και άλλα γεγονότα. Γι' αυτό οι Αλεβίτες έζησαν επί αιώνες μέσα σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και φόβου. Αυτός ο φόβος και η ανασφάλεια, έγινε μέρος του χαρακτήρα τουκάθε Αλεβίτη.
Ένας Αλεβίτης που θα περνάει από εκείνη την γέφυρα, δεν θα σκέφτεται μόνο εκείνα που συνέβησαν στην ιστορία. Είναι πιθανόν να κάνει και τις εξής σκέψεις: "Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, αυτή η γέφυρα χτίστηκε πρόσφατα, και της δώσανε ένα όνομα. Θέλουν να μας πουν κάτι με αυτήν την κίνηση; Για παράδειγμα, μήπως θέλουν να μας πουν ότι "αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε"; Είναι δυνατόν αυτή η ενέργεια, να δώσουν στη γέφυρα το όνομα ενός ανθρώπου που μας κατέσφαξε, να θεωρηθεί ότι είναι αθώα";
Δεν είναι πολύ φυσικό να σκεφτεί κάτι τέτοιο ένας Αλεβίτης; Ή μάλλον μπορούμε να σκεφτούμε ότι δεν πρόκειται να κάνει αυτές τις σκέψεις;
Και φυσικά, δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε ότι αυτά δεν τα ήξεραν και δεν τα σκέφθηκαν οι πολιτικοί μας, που έρχονται σε επαφή με τον κόσμο και πιάνουν τον σφυγμό του.
Και αφού τα ήξεραν και τα σκέφτηκαν, τότε τι μπορούμε να υποθέσουμε;
Άρα, είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες των Αλεβιτών.
Το πρώτο ζήτημα είναι η απόφαση της κυβέρνησης να ξαναγράψει την Οθωμανική ιστορία. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση θεωρεί ότι επί χρόνια η οθωμανική ιστορία παραμελήθηκε και τώρα προσπαθούν να διορθώσουν την κατάσταση. Θέλουν να αναδείξουν τους "Μεγάλους Τούρκους" και έτσι θεωρούν ότι δίνουν τη θέση που τους αξίζει στου Οθωμανούς προγόνους μας.
Και ο Γιαβούζ ήταν ένας σημαντικός αυτοκράτορας. Και αν το δει κανείς με το "αυτοκρατορικό" μάτι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), είναι ο άνθρωπος που κατέλαβε την Αίγυπτο και εξασφάλισε τεράστια έσοδα για την αυτοκρατορία από τον 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα!
Όμως ο Γιαβούζ δεν έκανε μόνο αυτό. Είναι ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με τη "Σφαγή των Αλεβιτών", και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη χώρα αυτή ζουν εκατομμύρια Αλεβίτες, που και μυαλό έχουν και μνήμη διαθέτουν.
Και είναι φυσικό να αναρωτηθεί κανείς. Τη στιγμή που μιλάμε για την "Περίοδο Λύσης" του Κουρδικού, και ετοιμαζόμαστε να κλείσουμε τις πληγές του παρελθόντος, ποιος ο λόγος να διχάσουμε το λαό μας, με μια γέφυρα που συνδέει δυο ηπείρους; Δεν υπήρχε άλλο όνομα να επιλέξουν;
Ο Γιαβούζ Σουλτάν Σελήμ ήταν ένας αυτοκράτορας, που άφησε όνομα στην οθωμανική κοινωνία. Όμως, εκείνοι που έδωσαν αυτό το όνομα στη γέφυρα, θα έπρεπε να λάβουν υπ' όψιν τους και να μην αγνοήσουν τις ευαισθησίες μιας σημαντικής μερίδας της τουρκικής κοινωνίας. Και δεν μπορώ να πιστέψω ότι εκείνοι που έλαβαν αυτήν την απόφαση, δεν ξέρουν ιστορία.
Γι' αυτό θα επανέλθω με νέο άρθρο για το ζήτημα αυτό.
Πηγή: Εφημερίδα Ταράφ
infognomonpolitics.blogspot.com

Viewing all articles
Browse latest Browse all 26931

Trending Articles