Το γνωστό από την ταραγμένη σχέση της με την Ελλάδα «βιολί» εν όψει διαπραγμάτευσης άρχισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και στην Κύπρο… Θα έπρεπε μάλλον αν το περιμένουμε…
Προειδοποίησε, χωρίς βέβαια καμία αφορμή, εμφανώς με σκοπό να εξαπολύσει «προληπτική επίθεση», ότι η Κύπρος δεν θα πρέπει να περιμένει κανενός είδους ειδική μεταχείριση στις διαπραγματεύσεις για τους όρους του Μνημονίου που την περιμένει, ενώ οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν σύντομα.
Τις δηλώσεις τις έκανε δίπλα στην πρωθυπουργό της Μάλτας, μιας νήσου που μπήκε στην Ευρωζώνη το 2008 υιοθετώντας ταυτόχρονα με την Κύπρο το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ. Φρόντισε να παινέψει τους Μαλτέζους και να κατηγορήσει τους Κυπρίους. Ξέρει όμως τι κάνει η Άγκελα Μέρκελ…
Επειδή πολλές φορές έχει ακούσει να γράφεται και να της λένε για την αξία της Κύπρου και τη σημασία της στην ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης, είναι λογικό λίγο πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις να παίρνει τα μέτρα της ώστε να μην στριμωχτεί στη γωνία με αυτό το επιχείρημα. Έχοντας μάλιστα ως δεδομένο και τη μεγαλοπρεπή εγκατάλειψη της νήσου από τους Ρώσους που «τσιγκουνεύτηκαν» δάνειο μόλις πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ που θα έδινε μεγάλη ανάσα στους Κύπριους, υιοθετεί μαξιμαλιστικές θέσεις, γνωρίζοντας ότι αποτελεί εξ ορισμού τον ισχυρό πόλο στη διαπραγμάτευση.
Στόχος της είναι να θέσει υπό γεωπολιτική ομηρία την Κύπρο, ζητώντας τα πάντα: Την εγκατάλειψη της μέχρι σήμερα πρακτικής που είχε μετατρέψει το νησί σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και την απομάκρυνση από τις «κακές παρέες», εννοώντας Ρώσους και Ουκρανούς ολιγάρχες που θεωρούν ως ιδανικό προορισμό για τα χρήματά τους την Κύπρο.
Ταυτόχρονα προειδοποιεί τον πρόεδρο Χριστόφια, ότι η φιλοδοξία του να υπογράψει συμφωνία στις 21 Ιανουαρίου χωρίς να έχει δεσμευθεί σε αποκρατικοποιήσεις – κόκκινη γραμμή για ένα κομουνιστικό κόμμα όπως το ΑΚΕΛ – αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός. Ξέρει ότι έχει την πολυτέλεια του χρόνου, αφού οι Κύπριοι βιάζονται, όχι η Μέρκελ… Η Μαλτέζα πρωθυπουργός διεμήνυσε στους Κύπριους ότι οι ιδιωτικοποιήσεις έκαναν καλό στη χώρα της μειώνοντας το κόστος και αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα… Παντού το ίδιο ποίημα…
Για μια ακόμη φορά, μετά την Ελλάδα και στην περίπτωση της Κύπρου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) είναι πολύ πιο φιλικό και διαλλακτικό, σε αντίθεση με τους Γερμανούς που επιδεικνύουν το πιο σκληρό τους πρόσωπο… Αναρωτιέται κανείς τι θα γινόταν εάν αυτό που δεν κάνει η Ευρώπη με τα ευρωομόλογα, το κάνει σε διμερές επίπεδο κάποια χώρα που θα αντιμετωπίσει το ζήτημα από τη γεωπολιτική του οπτική και όχι τη λογιστική…
defence-point.