Μερικοί εθνικιστές πολιτικοί ξεσηκώνουν την αντίδραση του κοινού, προειδοποιώντας ότι όποιος ζητεί τέτοιες μετατροπές πρέπει «να αναχωρήσει για τη Μέκκα».
Αυτό που κάνει, βέβαια, τις εν λόγω μετατροπές τόσο αμφιλεγόμενες είναι η θρησκευτική τους διάσταση.Ο Βιμ ντε Βάαρντ από την εταιρεία ακινήτων Εigen Ηaard επιμένει ότι οι αλλαγές «δεν είναι θρησκευτικής έμπνευσης, αλλά απλώς προσαρμογές για πρακτικούς λόγους». Οι προσαρμογές, πάντως, αποφασίστηκαν ύστερα από συνεννόηση με τους ενοίκους. Ο Ντε Βάαρντ τονίζει ότι τα διαμερίσματα δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε μουσουλμάνους, αλλά θα δοθούν με βάση εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια.
Ο αμφιλεγόμενος αντι-ισλαμιστής πολιτικός, Γκέερτ Βίλντερς, κατηγορεί τις ολλανδικές Αρχές ότι υποκύπτουν «σε ένα μεσαιωνικό απαρτχάιντ των δύο φύλων». Σύμφωνα με το ΒΒC, ύστερα από τα άσχημα αποτελέσματα που έφερε στις τελευταίες εκλογές, ο Βίλντερς προσπαθεί να προσελκύσει δεξιούς ψηφοφόρους με τις προβοκατόρικα «πιασάρικες» δηλώσεις του και τα καταφέρνει, αφού πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, αν πραγματοποιούνταν εκλογές θα τις κέρδιζε το κόμμα του, το Κόμμα της Ελευθερίας (ΡVV). «Οι μετανάστες αυτοί φέρνουν τις αξίες τους στην ολλανδική κοινωνία, ενώ θα έπρεπε να γίνει το αντίθετο, εκείνοι να προσαρμοστούν στις δικές μας αξίες», τόνισε ψηφοφόρος του ΡVV. Άλλοι υποστηρίζουν ότι «είναι λάθος να επιχορηγούμε τις ανισότητες με χρήματα των φορολογουμένων», επειδή το κράτος λειτουργεί ως εγγυητής για τα διαμερίσματα αυτά.
Πολλοί κάτοικοι της περιοχής όπου βρίσκονται τα «σπίτια χαλάλ» δηλώνουν, όμως, ότι δεν τους ενοχλεί τι κάνουν οι γείτονές τους μέσα στον ιδιωτικό χώρο του σπιτιού τους.
philenews.com