κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων ή τραπεζικών καταθέσεων προκειμένου να εισπράξει όσα γίνεται περισσότερα καθώς η υστέρηση εσόδων αυξάνει και το πρόγραμμα είναι έτοιμο να τιναχθεί στον αέρα.
Οι ΔΟΥ έχουν στείλει χιλιάδες σημειώματα σε οφειλέτες και σε λογιστήρια μικρών επιχειρήσεων για κατασχέσεις παρά το γεγονός ότι έχουν υπαχθεί στις δύο τελευταίες ρυθμίσεις που τους δίνουν το δικαίωμα της εξόφλησης των χρεών τους έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις.
Από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προκύπτει πώς η υπαγωγή στην τελευταία ρύθμιση (αλλά και στις προηγούμενες), εφόσον πρόκειται για χρέος ληξιπρόθεσμο, δεν προφυλάσσει τον φορολογούμενο από την κατάσχεση μισθού ή σύνταξης. Και τούτο διότι η υπαγωγή προφυλάσσει τον φορολογούμενο μόνον όσον αφορά στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης.
Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αναφέρεται ότι, «παράλληλα όμως με τα ευεργετήματα για τον οφειλέτη, το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να προβαίνει σε ενέργειες και μέτρα που διασφαλίζουν τα συμφέροντά του».
Επίσης στο πολυνομοσχέδιο αναφέρεται ότι «αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο οφειλές που ρυθμίζονται με τις διατάξεις αυτής της υποπαραγράφου», αλλά η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες.
Η κατάσχεση μισθού γίνεται εντός 10 ημερών από την ημέρα που θα φτάσει το σχετικό ειδοποιητήριο στο λογιστήριο της εταιρείας. Επιπλέον η Εφορία έχει το δικαίωμα να ζητήσει ακριβώς για τον ίδιο λόγο κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού, σύνταξης ή ενοικίου.
Τα κατασχετήρια μισθών και τραπεζικών λογαριασμών καταρρίπτουν πλήρως τη λογική της τελευταίας ρύθμισης που τόσο διαφημίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών και θεωρήθηκε ιδιαίτερα ευνοϊκή, καθώς προβλέπει την καταβολή 48 δόσεων. Ακόμα χειρότερο είναι ότι εν όψει της ανακοίνωσης αυτής της ρύθμισης, ήδη από τον προηγούμενο Μάρτιο επί 2-3 μήνες χιλιάδες φορολογούμενοι δεν πλήρωναν τα χρέη του 2012, με αποτέλεσμα αυτά να καταστούν ληξιπρόθεσμα.
Για να μπει κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να δηλώσει το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής), όπως το ετήσιο εισόδημά του, επενδύσεις-συμμετοχές κάθε μορφής, τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (iBan), οχήματα των οποίων έχει την κυριότητα, τα ακίνητα επί των οποίων έχει εμπράγματο δικαίωμα, απαιτήσεις από τρίτους, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, εφόσον υφίστανται, το τρέχον και το αναμενόμενο εισόδημά του.
Πρόκειται λοιπόν για εξαπάτηση των οφειλετών που μπήκαν στη ρύθμιση, αφού το υπουργείο Οικονομικών τη χρησιμοποίησε για να φακελώσει τους οφειλέτες και να ξεκινήσει κατασχέσεις ανάλογα με τα στέρηση εσόδων. Και αυτή αναμένεται να είναι μεγάλη μετά το φιάσκο των αποκρατικοποιήσεων. Άρα, και οφειλέτες και υποψήφιοι κατάσχεσης μισθών και σπιτιών.
defencenet.gr