To κολοσσιαίων διαστάσεων συνέδριο της Google, που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, αποκάλυψε πολλά περισσότερα απ' όσα θα νόμιζε κάποιος ανυποψίαστος ακροατής.
Με κάθε νέο update, προϊόν ή υπηρεσία το οποίο παρουσίαζε, η εταιρεία καθιστούσε ολοένα και πιο σαφές ότι δεν είναι απλά άλλη μία εταιρεία αναζήτησης δεδομένων που βγάζει τόνους λεφτά από τις διαφημίσεις, αλλά ένα διογκούμενο τέρας που τείνει να εισβάλλει σε κάθε πτυχή της ψηφιακής, δημόσιας, ιδιωτικής, ακόμη και σωματικής ζωής μας και μάλιστα με ολοκληρωτικό τρόπο.
Η Google δεν είναι απλά η ραχοκοκκαλιά του διαδικτύου. Όχι πια τουλάχιστον, καθώς μετατρέπεται με απίστευτα ταχείς ρυθμούς σε ραχοκοκκαλιά ολόκληρης της ζωής των χρηστών της, χάρη στους τεράστιους όγκους προσωπικών δεδομένων που αποθέτουμε κάθε δευτερόλεπτο στα χέρια της, είτε
στέλνοντας ένα απλό mail είτε ανεβάζουμε μία προσωπική φωτογραφία μας.
Το εν λόγω συνέδριο κατέστησε περισσότερο σαφές από ποτέ άλλοτε ότι εφόσον τα δισεκατομμύρια των χρηστών του διαδικτύου δεν αποφασίσουν να αλλάξουν ξαφνικά νοοτροπία και να χρησιμοποιούν εναλλακτικά τεχνολογικά εργαλεία ή εφόσον δεν υπάρξει κάποια σοβαρή κυβερνητική παρέμβαση, τις ζωές μας, την ιστορία μας και τον προσωπικό μας πλούτο σύντομα θα τον διαχειρίζεται μία και μοναδική εταιρεία: η Google.
Από απλή εταιρεία αναζήτησης και συλλογής δεδομένων τείνει να μετατραπεί σε «υπερμηχανή» σαν τον περίφημο υπολογιστή από τη σειρά Σταρ Τρεκ: μία ευφυής μηχανή που κατανοεί τις φυσικές γλώσσες και τον κόσμο σε πραγματικό σχεδόν χρόνο, η οποία είναι εκεί για να βοηθήσει το χρήστη προτού καν εκείνος καταλάβει πως χρειάζεται βοήθεια.
Η υπηρεσία Google Now, λόγου χάρη, σκανάρει το ταχυδρομείο μας, ενώ γνωρίζει πότε έφτασαν οι παραγγελίες μας από το Amazon. Γνωρίζει ποια αποτελέσματα αθλητικών αγώνων πρέπει να μας δείξει βάσει των προτιμήσεών μας σε προηγούμενες αναζητήσεις, όπως επίσης ποιες τιμές μετοχών πρέπει να μας παρουσιάσει βάσει των εταιρειών που έχουμε αναζητήσει. Σκανάρει το ημερολόγιό μας και μας υπενθυμίζει τα ραντεβού μας, και όλα αυτά χωρίς καν να τα ζητήσουμε.
Έπειτα υπάρχουν και οι φωτογραφίες, αναμφισβήτητα τα πιο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τα οποία διαμοιραζόμαστε στο διαδίκτυο. Με την εφαρμογή Google+ η «μεγαμηχανή» είναι σε θέση να γνωρίζει όλες τις επαφές σου, τα μέλη της οικογενείας σου, τους φίλους σου, και να ομαδοποιεί όλα αυτά τα δεδομένα αυτόματα σε άλμπουμ.
Έπειτα υπάρχει το Google Glass με όλη τη μαγεία, αλλά και τον τρόμο που προκαλεί η σκέψη των δυνατοτήτων της εν λόγω εφαρμογής.
Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε τον εμπλουτισμό της λίστας δίχως τέλος με πλήθος εφαρμογών που επιτείνουν το συναίσθημα ότι αυτή η εταιρεία δεν είναι άλλη μία ανάμεσα σε άλλες, αλλά Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ η οποία εξελίσσεται με απίστευτους ρυθμούς, προλαμβάνοντας ακόμα και το χρόνο προσαρμογής μας σε αυτούς.
ie