«Πνιγμένοι» οι αραβορθόδοξοι από τους εβραϊκούς οικισμούς.
Το τοπίο ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και τη Βηθλεέμ διατηρεί κάτι το βιβλικό, όμως η περιοχή αυτή - που φιλοξενεί τους περισσότερους χριστιανούς Παλαιστίνιους - σύντομα θα καλυφθεί από μπετόν: την περασμένη εβδομάδα, η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για να χτιστούν περισσότερα από 2.600 σπίτια στο Γκιβάτ Χαμάτος, τον πρώτο νέο εβραϊκό οικισμό που χτίζεται από το 1997.
Μετά την πρόσφατη διπλωματική νίκη των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ, στον οποίο έγινε δεκτό το κράτος τους με καθεστώς παρατηρητή, η κυβέρνηση του Βενιαμίν Νετανιάχουανακοίνωσε την ανέγερση οικισμών.
Η κίνηση αυτή, που οφείλεται σε προεκλογικούς, μεταξύ άλλων, λόγους καθώς οι Ισραηλινοί θα πάνε στις κάλπες στα τέλη Ιανουαρίου, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση ακόμη και της Ουάσινγκτον.
Ο νέος εβραϊκός οικισμός Γκιβάτ Χαμάτος θα χτιστεί ανάμεσα σε δύο ήδη υπάρχοντες: τον Γκίλο, που φιλοξενεί 40.000 άτομα στην κορυφή ενός λόφου, και τον Χαρ Χόμα, που φιλοξενεί 20.000 σε έναν άλλο λόφο στα ανατολικά ενώ υπάρχουν σχέδια για την επέκτασή του. Αμφότεροι είναι χτισμένοι κυρίως σε γη της Βηθλεέμ που ανήκει στους Παλαιστίνιους.
Σύμφωνα με τον «Guardian», ο Γκιβάτ Χαμάτος θα αποτελέσει ένα στρατηγικό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους δυο υπάρχοντες οικισμούς παρεμποδίζοντας ακόμη περισσότερο την ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστίνιων ανάμεσα στη Βηθλεέμ και τη μελλοντική πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, λιγότερο από 10 χλμ μακριά.
Το Ισραήλ θεωρεί ότι αυτοί και άλλοι οικισμοί που χτίστηκαν από την άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής, η οποία αποτελεί το σύνορο με τα Παλαιστινιακά Εδάφη, είναι νόμιμα προάστια της Ιερουσαλήμ. Ομως, σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία, όλοι οι οικισμοί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Οχθη είναι παράνομοι.
Στην παλαιστινιακή Βηθλεέμ, που αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της ως τόπος γέννησης του Χριστού, οι επιπτώσεις από την επέκταση των εβραϊκών οικισμών είναι καταστροφικές. Σε μήνυμά του για τα Χριστούγεννα, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάςείπε ότι η Βηθλεέμ υφίσταται μια «στραγγαλιστική πραγματικότητα».
«Για πρώτη φορά στα 2.000 χρόνια του Χριστιανισμού στην πατρίδα μας, οι ιερές πόλεις της Βηθλεέμ και της Ιερουσαλήμ δεν έχουν επικοινωνία μεταξύ τους λόγω των ισραηλινών οικισμών, του ρατσιστικού τείχους και των σημείων ελέγχου», πρόσθεσε.
Η Βηθλεέμ είναι σήμερα περιτριγυρισμένη από 22 οικισμούς, μεταξύ των οποίων ο Νοκντίμ, όπου κατοικεί ο σκληροπυρηνικός ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, και ο Νέβε Ντάνιελ, τόπος κατοικίας του υπουργού Δημόσιας ΔιπλωματίαςΓιούλι Εντελστάιν.
Η έκταση της πόλης έχει περιοριστεί ακόμη περισσότερο από το τείχος που έχτισαν οι Ισραηλινοί, από τους δρόμους που συνδέουν τους εβραϊκούς οικισμούς με την Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ και από τις ισραηλινές στρατιωτικές ζώνες. Σύμφωνα με τους Παλαιστινίους, η Βηθλεέμ διαθέτει τόσο λίγο χώρο για να επεκταθεί που σήμερα είναι πιο πυκνοκατοικημένη ακόμη και από τη Γάζα.
Στο Μπεΐτ Σαχούρ - στην ανατολική πλευρά της Βηθλεέμ όπου, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, άγγελοι ανακοίνωσαν την γέννηση του Χριστού σε βοσκούς - ο Ουίλιαμ Σαχούριβιώνει τον περιορισμό. Μετακόμισε πριν από 10 χρόνια, σε ένα οικιστικό πρόγραμμα για οικογένειες χριστιανών. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της γης αυτής βρίσκεται στην άλλη πλευρά του τείχους, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απροσπέλαστο για Παλαιστινίους. Το σπίτι του Σαχούρι είναι υπό ισραηλινή διαταγή κατεδάφισης. Στην ίδια θέση βρίσκονται χιλιάδες χριστιανοί Παλαιστίνιοι.
tovima.gr
newpost.gr