Quantcast
Channel: Λίθος Φωτός
Viewing all articles
Browse latest Browse all 26931

Ο Θαλής και το ύψος των πυραμίδων

$
0
0
Πῶς ὁ Θαλῆς μέτρησε τό ὕψος τῶν πυραμίδων;1


Ἄν καὶ τὸ ἔχουμε διδαχθῇ στὸ σχολεῖο, μάλλον τὸ ἔχουμε ξεχάσῃ.
Βλέπετε, τόσες πολλὲς πληροφορίες, ἀνάκατες, δίχως λογική, συνοχὴ καὶ στόχο εἶναι μόνον γιὰ τὰ μπᾶζα!!! Δὲν μορφώνουν, καταστρέφουν τοὺς ἐγκεφάλους.
Ἀπὸ τὴν ἄλλην, λίγοι ἐνδιαφέρονται γιὰ τὰ μαθηματικά.

Πάντως αὐτὴ ἡ ἐπίλυσις, τῆς μετρήσεως τοῦ ὕψους τῶν πυραμίδων, ἔχει μεγάλο ἐνδιαφέρον καὶ δὲν ἐμπλέκει μαθηματικοὺς τύπους ἀποδεικνύοντας τὴν μαθηματικὴ δομὴ τοῦ ἐγκεφάλου μας, ἀπὸ ἀρχαιοτάτων ἐτῶν.
Φιλονόη.
Ο Θαλής και το ύψος των πυραμίδων
Η πυραμίδα του Χέoπα (2ου Φαραώ της 4ης δυναστείας), ένα από τα 7 θαύματα της αρχαιότητας, άρχιζε να κτίζεται γύρω στο 2.600 π.Χ. και η κατασκευή της κράτησε όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος 30 ολόκληρα χρόνια συνεχούς εργασίας. Θεωρείται ως η τελειότερη κατασκευή του Αιγυπτιακού πολιτισμού από άποψη γεωμετρικών ιδιοτήτων.
Κάπου μακριά στην Μίλητο, πολλούς αιώνες αργότερα από την κατασκευή της πυραμίδας, ο Θαλής, Έλληνας φιλόσοφος-μαθηματικός που έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ. (640π.Χ. – 546π.Χ.) ξεκινούσε ένα ταξίδι για την Αίγυπτο.
Ο Θαλής εντυπωσιάστηκε από το μέγεθος των Πυραμίδων. Λέγεται πως όταν ρώτησε το λόγο κατασκευής τους πήρε την απάντηση πως κτίστηκαν από τον Χέοπα ώστε να πεισθούν οι υπήκοοί του για την μικρότητά τους, μιας και όπως έλεγε δεν υπήρχε μέτρο σύγκρισης ανάμεσα στον άνθρωπο και την πυραμίδα.
Πράγματι, από τότε και για 2000 χρόνια κανείς δεν είχε καταφέρει να μετρήσει το ύψος τους, αυτό κέντρισε το ενδιαφέρον του Θαλή…
Για τη μέτρηση του ύψους των πυραμίδων ο Θαλής χρησιμοποίησε ένα ραβδί, το οποίο στήριξε κάθετα στο έδαφος δίπλα από τις πυραμίδες. Στη συνέχεια περίμενε μέχρι το μήκος της σκιάς του ραβδιού να γίνει ίσο με το ύψος του. Όταν συνέβη αυτό μέτρησε το μήκος της σκιάς της πυραμίδας. Προφανώς, τη χρονική στιγμή όπου το μήκος της σκιάς του ξύλινου ραβδιού γινόταν ίσο με το ύψος του, τότε όλα τα αντικείμενα (που ήταν κάθετα τοποθετημένα στο έδαφος) σχημάτιζαν μια σκιά, με μήκος ίσο με το ύψος τους. Οι πυραμίδες δεν αποτελούσαν εξαίρεση και έτσι το ύψος μπορούσε να μετρηθεί από το μήκος της σκιάς τους.
Πῶς ὁ Θαλῆς μέτρησε τό ὕψος τῶν πυραμίδων;2
Ο Θαλής έκανε την μέτρηση χρησιμοποιώντας τις μονάδες της εποχής και βρήκε 276,75 πήχεις, δηλαδή 145,3 μέτρα, έτσι απέσπασε το θαυμασμό του βασιλιά της Αιγύπτου Άμασι.
Το πραγματικό ύψος της πυραμίδας είναι 147 μέτρα δηλαδή ο Θαλής με μόνο όπλο το μυαλό του και ένα ραβδί είχε μετρήσει την πυραμίδα με σφάλμα μόνο 1,7 μέτρα!!!
πηγή

Viewing all articles
Browse latest Browse all 26931

Trending Articles