Οι πρώτοι οινοπαραγωγοί της Ευρώπης -και ίσως όλου του κόσμου- ζούσαν σε έναν από τους παλαιότερους οικισμούς κοντά την ελληνική πόλη Καβάλα, κατά την περίοδο 4400 έως 4200 π.Χ.
Έλληνες και Γάλλοι αρχαιολόγοι, στη διάρκεια ανασκαφών βρήκαν έναν μεγάλο αριθμό πατημένων σταφυλιών. Στη λίθινη σκάφη που βρέθηκε υπήρχαν κατάλοιπα από πατητήρι σταφυλιών.
Οι επιστήμονες διεξάγουν εμπεριστατωμένες έρευνες με την ελπίδα να εντοπίσουν ίχνη των χημικών ενώσεων, ώστε να καθορίσουν τον τύπο του παραγόμενου οίνου. Εκείνο, το οποίο, πάντως, έγινε γνωστό είναι ότι η παραγωγή γινόταν σε κάποιο σπίτι, γιατί οινοποιεία δεν υπήρχαν ακόμη, σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα.
Με βάση το είδος των σπόρων του σταφυλιού που εντοπίστηκαν (κοντός και χονδρός σπόρος), οι αρχαιολόγοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα σταφύλια προέρχονταν από ένα είδος άγριων αμπέλων, αλλά, ακόμη δεν μπορούν να καθορίσουν με ακρίβεια το χρώμα των σταφυλιών και το είδος.
Εκτός από τα σταφύλια, στη θέση του αρχαίου αγροτικού οικισμού, ανακαλύφθηκαν σπόροι σιταριού και λιναριού, τα οποία, προφανώς, χρησιμοποιούσαν για την παραγωγή φυτικού ελαίου.
Κρίνοντας από τον αριθμό των διαπιστωμένων αγροτικών προϊόντων (φρούτων και δημητριακών), οι ερευνητές προτάσσουν ότι οι οικισμός καταστράφηκε εποχή φθινοπώρου, όταν η συγκομιδή είχε περατωθεί και είχε συλλεχθεί για αποθήκευση.
Η παράδοση της παραγωγής κρασιού στην περιοχή έχει διασωθεί μέχρι τις ημέρες μας. Σήμερα οι αμπελώνες της Καβάλας είναι οι πιο σύγχρονοι και καλά οργανωμένοι στην Ελλάδα.
Και αν πρόκειται να πάτε διακοπές στην Ελλάδα, να επισκεφθείτε τα οινοποιεία της περιοχής της Καβάλας για μια σύγχρονη γευσιγνωσία, σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα.
mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος