Άποψη, που δεν διατυπώνεται ασφαλώς για πρώτη φορά, αλλά φαίνεται ότι αποτελεί θέση πρώτης γραμμής για την Άγκυρα αυτή την περίοδο. Είναι σαφές ότι η τουρκική κυβέρνηση, επενδύει στο θέμα του φυσικού αερίου και κινείται εντόνως σε μια προσπάθεια να βάλει χέρι στον φυσικό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε μέσω των Τ/κ είτε και ευθέως.
Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της Μεικτής Διϋπουργικής Ρωσο-τουρκικής Επιτροπής για Εμπορική και Οικονομική Συνεργασία, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα αυτό.
Η Άγκυρα, είπε ο Τούρκος αξιωματούχος στο ρωσικό πρακτορείο, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε βήματα ουσιαστικής προσέγγισης με την Κυπριακή Δημοκρατία, σε περίπτωση αμοιβαίας προθυμίας εκ μέρους της Λευκωσίας. Δήλωσε δε πως «εάν γίνει ένα βήμα προς την πλευρά μας, θα κάνουμε αντίστοιχα βήματα και θα προχωρήσουμε σε ακόμα πιο στενή προσέγγιση.
Εάν η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας επιτρέψει σε όλο τον λαό της Κύπρου να επωφεληθεί από την εκμετάλλευση του αερίου και του πετρελαίου, εμείς εκ μέρους μας θα κάνουμε μια ολόκληρη σειρά βημάτων προσέγγισης», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.
Το πρακτορείο επισημαίνει, πάντως, ότι «η Άγκυρα θεωρεί απαράδεκτες τις μονομερείς γεωλογικές έρευνες, που πραγματοποιούνται από το ελληνικό τμήμα του νησιού στην Αποκλειστική του Οικονομική Ζώνη, εκτιμώντας, ότι η έρευνα και η εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο υπό τον όρο συμμετοχής των και δύο κοινοτήτων της νήσου, ενώ παράλληλα πρέπει να μοιράζονται και τα εισοδήματα από την πώληση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».
«Μπορούμε να μελετήσουμε τα ζητήματα υλοποίησης κοινών σχεδίων. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η ένταση, που υπάρχει μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου και της ηγεσίας της Νοτίου Κύπρου», δήλωσε ο κ. Γιλντίζ, προσθέτοντας, ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν παράγοντες, που επιδεινώνουν αυτήν την ένταση».
«Ωστόσο είμαστε ικανοί να τη μειώσουμε σημαντικά και να άρουμε ένα μέρος των προβλημάτων», είπε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε προχθές ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να διαταραχθούν οι σχέσεις της με την Τουρκία. Ο Νόβακ είχε ρωτηθεί για τις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ.
«Υπάρχουν κάποια δύσκολα θέματα σε ό,τι αφορά τα ύδατα γύρω από την Κύπρο, εμείς δεν θα διακινδυνεύσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκική Δημοκρατία, αφού η συνεργασία μας μετρά χρόνια», φέρεται να δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.
Πηγή
"Μοιρασιά" του φυσικού αερίου στην Κύπρο επιθυμεί η Ουάσινγκτον
Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ,κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας "Πολίτης", που φέρει τις ΗΠΑ να ζητούν από την Κύπρο να μη δώσει επιπλέον άδειες εκμετάλλευσης στα τεμάχια της ΑΟΖ της,επαναβεβαίωσε τη γνωστή αμερικανική θέση, ότι «υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου για ενεργειακές έρευνες σε περιοχές μακριά των ακτών της», μεταδίδει το protothema.gr.
Ωστόσο, απέφυγε να εισέλθει στην ουσίατου σημερινού δημοσιεύματος της εφημερίδας «Πολίτης».
«Οι ΗΠΑ»συνέχισε, «συνεχίζουν να υποστηρίζουν ένθερμα την υπό κυπριακή ηγεσία διαπραγματευτική διαδικασία, που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, για επανένωση της νήσου σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πηγές της νήσου σε πετρέλαιο και αέριο, όπως κι όλες οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της, θα μπορούσαν να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».
Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ «δεν πιστεύουν πως χρειάζεται η ανάπτυξη των υπεράκτιων ενεργειακών πόρων να παρεμποδίζει τις συνομιλίες για επανένωση. Πέραν τούτων, δεν θα σχολιάσουμε ιδιωτικές διπλωματικές συνομιλίες» κατέληξε.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ορίστηκε συνάντηση στην Ουάσινγκτον μεταξύ του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδηκαι του Αμερικανού ομολόγου του,Τζον Κέρι,για το πρωί της 10ης Μαΐου.
Παράλληλα, υπάρχει πιθανότητα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών να συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όπως και με σημαντικά μέλη του Κογκρέσου. Κεφάλαιο
kostasxan.blogspot.gr