ΞΕΘΑΨΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΛΟΣΕΒΙΤΣ!
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε ο Ανδρέας Βγενόπουλος κατά την παρουσία του στην εκπομπή «60 Λεπτά» του Σίγμα τη Δευτέρα, 15 Απριλίου, με την αναφορά σε στοιχεία που βρήκε για την υπόθεση μαύρων χρημάτων του Μιλόσεβιτς που έφτασαν στην Κύπρο μέσω… υπόγειας διαδρομής. Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος του ομίλου Marfin Laiki σημείωσε πως με την κάθοδό του το 2006 στην τράπεζα εντόπισε και κατέχει μέχρι σήμερα στοιχεία που αφορούν στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω της Λαϊκής Τράπεζας. Όταν ρωτήθηκε γιατί προχώρησε το deal από τη στιγμή που εντόπισε στοιχεία εγκληματικών ενεργειών απάντησε κυνικά: «Ήταν καλή η τιμή
της Λαϊκής τότε».
Με τα δεδομένα που δημιουργούνται αυτή τη στιγμή οι μηχανισμοί της κυπριακής πολιτείας οφείλουν να διερευνήσουν εκ νέου την υπόθεση, αφού φαίνεται ότι υπάρχουν στοιχεία που στο παρελθόν θεωρούνταν «χαμένα». Εξάλλου, ένας εκ των μεγαλομετόχων και διοικούντων την τράπεζα για τουλάχιστον πέντε χρόνια παραδέχεται δημόσια ότι κατέχει στοιχεία για την εν λόγω υπόθεση, ενώ επί της ουσίας αποκαλύπτει πως μπορεί να την «έβγαλαν καθαρή» κάποιοι μέσω δικαστικών διαδικασιών αλλά το θέμα δεν ξεκαθάρισε ποτέ.
Τα ερωτήματα που τίθενται
Τα ερωτηματικά που εγείρονται αφορούν πόσα «μαύρα» κεφάλαια πήρε η Λαϊκή Τράπεζα και ποιοι τελικά είχαν συμμετοχή σε αυτές τις διαδικασίες.
Ποια ήταν η σχέση ατόμων εντός και εκτός Λαϊκής που πιθανόν συμμετείχαν στο ξέπλυμα των χρημάτων του Μιλόσεβιτς;
Υπάρχουν όντως στοιχεία μέχρι σήμερα που κάποιοι αποκρύβουν σχετικά με την υπόθεση;
Ποιος ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας από τη δεκαετία του 1990 έως και πρόσφατα απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα;
Μήπως οι μεγαλύτερες κατηγορίες για ξέπλυμα από Ευρωπαίους έχουν ως σημείο εκκίνησης την εν λόγω υπόθεση;
Ποιοι οι πραγματικοί λόγοι επένδυσης του Ανδρέα Βγενόπουλου στη Λαϊκή; Αν ήταν καθαρά για επενδυτικούς σκοπούς γιατί δεν έδωσε τα στοιχεία που κατείχε στις αρχές για περαιτέρω διερεύνηση; Και μήπως οφείλει η Γενικη΄Εισαγγελία να ασχοληθεί με το θέμα;
Υπό ποίες συνθήκες έγινε η επένδυση της Λαϊκής Τράπεζας στη σερβική Centrobank;
Οι απαντήσεις Ανδρέα Φιλίππου
Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας, που έχει διατελέσει διευθυντής εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας κατά τα ταραχώδη χρόνια της υπόθεσης Μιλόσεβιτς απάντησε τους τελευταίους μήνες δύο φορές επί του ζητήματος. Το περασμένο καλοκαίρι στα πλαίσια ρεπορτάζ του INBusinessNews απάντησε: «Τότε λόγω του ότι η Κύπρος ήταν εκτός ΕΕ υιοθέτησε τα ψηφίσματα κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών, στα οποία ήταν μέλος. Εντός αυτού του πλαισίου είχαμε εργασίες καθόλα νόμιμες και συμβατικές με τη φύση της εργασίας μιας τράπεζας αλλά και του εποπτικού ρόλου της Κεντρικής στην οποία εργαζόμουν. Εξάλλου, ο Ανδρέας Φιλίππου σημείωσε ότι και η Λαϊκή Τράπεζα έκανε σωστά τη δουλειά της, συνεργαζόμενη με εταιρείες από όλο τον κόσμο και η Κεντρική πάντα ασκούσε τον εποπτικό της ρόλο».
Εξάλλου, έπειτα από ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή ο Ανδρέας Φιλίππου έδωσε εκ νέου απαντήσεις σημειώνοντας: «Από την έναρξη των κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας μέχρι και το 2003, που αφυπηρέτησα από την Κεντρική Τράπεζα, ήμουν προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εποπτείας Τραπεζών.
Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεννόηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είχε υιοθετήσει τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά της Γιουγκοσλαβίας. Στα πλαίσια της πολιτικής αυτής η Κεντρική Τράπεζα, μέσω κυρίως της Διεύθυνσης Εποπτείας Τραπεζών, προσπάθησε να πετύχει την πιστή και κατά το δυνατό αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων αυτών.
Πιστεύω ότι η Κεντρική Τράπεζα επιτέλεσε καλό έργο στον δύσκολο αυτόν τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2000 επισκέφτηκε την Κύπρο κλιμάκιο ελεγκτών από το OFAC (Office of Foreign Asset Control) που έχει την ευθύνη για την εφαρμογή των κυρώσεων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ εναντίον τρίτων χωρών. Ο OFAC διεξήγαγε ενδελεχή επιτόπου έλεγχο στη Λαϊκή Τράπεζα και σε άλλες τράπεζες για να διαπιστώσει τυχόν παραβάσεις στις κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας. Σαν αποτέλεσμα αυτής της έρευνας τίποτε μεμπτό δεν προέκυψε για την Κύπρο».
Κόντρα με Βγενόπουλο και αποχώρηση
Ο Ανδρέας Φιλίππου είναι εκ των μελών του Δ.Σ. της Λαϊκής που το 2006 ψήφισαν κατά της απορρόφησης των ελληνικών εργασιών των Marfin και Εγνατίας από τη Λαϊκή Τράπεζα. Αυτό αποτέλεσε και τον λόγο παραίτησής του από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας τον Οκτώβριο του 2006, λίγο πριν υπογραφεί η πρώτη συμφωνία συγχώνευσης των Λαϊκή και Marfin.
Σημειώνεται ότι το συνολικό πλάνο συγχώνευσης των τριών τραπεζών αποτέλεσε σχέδιο του Ανδρέα Βγενόπουλου με τον οποίο ο Ανδρέας Φιλίππου διαφώνησε και αποχώρησε.
Φαίνεται πάντως ότι η κόντρα του Ανδρέα Βγενόπουλου με τους Κίκη Λαζαρίδη και Ανδρέα Φιλίππου έρχεται ξανά στο προσκήνιο με βολές από τον πρώτο και άμυνα –μέχρι στιγμής- από τους υπόλοιπους.
Εάν η κυπριακή πολιτεία ανοίξει το θέμα Μιλόσεβιτς όλες οι άνωθεν πλευρές θα κληθούν για να δώσουν απαντήσεις, πάρα πολλές απαντήσεις. Το θέμα που θεωρητικά έκλεισε αρχές της περασμένης δεκαετίας ίσως αποτελεί έναν από τους λόγους για το σημερινό κατάντημα της κυπριακής οικονομίας. Απομένει να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια στον τεράστιο φάκελο που ανοίγει μετά από χρόνια.
cytoday
olympia.gr