Μεντβέντεφ: Ας αποχαιρετίσουμε την Κύπρο…
Η διαχείριση της κρίσης χρέους της Κύπρου, η οποία επικρίθηκε από διάφορες πλευρές, αποδεικνύεται επωφελής για τη Ρωσία, υποστήριξε χθες ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προσθέτοντας πως οι μεγάλες ζημίες που επιβλήθηκαν στις ανασφάλιστες αποταμιεύσεις έπεισαν τους Ρώσους επενδυτές να διατηρούν τα κεφάλαιά τους στη χώρα.
«Χρειάζεται να ευχαριστήσουμε τους εταίρους μας της ΕΕ για όσα έκαναν στην Κύπρο, διότι μας έδωσαν το χείριστο παράδειγμα για το πώς φέρουμε σε πέρας μία πολιτική κατάσχεσης», επεσήμανε ο Μεντβιέντεφ ενώπιον του Κοινοβουλίου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας.
«Αυτή υπήρξε μία επαρκής απόδειξη σε σημαντικό αριθμό ανθρώπων για το ότι είναι καλύτερο να κρατά τα χρήματά του στην ίδια μας τη χώρα», φέρεται να έχει δηλώσει ο Ρώσος πρωθυπουργός.
Ο Μεντβέντεφ δήλωσε πως από τη φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο δεν έχει επηρεασθεί καμία ρωσική κρατική επένδυση και πως η κυβέρνηση πασχίζει να πείσει τους Ρώσους να διατηρήσουν τα χρήματα στη χώρα τους. Μόνον το περασμένο έτος εξήχθησαν από τη Ρωσία 56,8 δισεκ. δολάρια σε επενδύσεις, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας.
«Ας αποχαιρετίσουμε την Κύπρο και ας προσφέρουμε επιπλέον βοήθεια σε όσους επιθυμούν να διατηρήσουν τις επενδύσεις τους στη χώρα», πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σόιμπλε: Αν χρεοκοπήσει η Κύπρος, την “κάτσαμε”
Του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου, όπως αυτό αποφασίστηκε από το Eurogroup, υπεραμύνθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την εισήγησή του, νωρίτερα σήμερα, ενώπιον του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι «το πρόβλημα της Κύπρου ήταν ο υπέρογκος τραπεζικός τομέας» και τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τη δραστική μείωσή του».Επισήμανε ότι, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαβεβαιώνουν ότι η Κύπρος αποτελεί συστημική απειλή για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, γεγονός το οποίο καθιστά την διάσωσή της αναγκαία. «Εάν δεν βοηθήσουμε, η Κύπρος θα οδηγηθεί χωρίς αμφιβολία στη χρεοκοπία, θέτοντας σε κίνδυνο και άλλες χώρες, όπως την Ελλάδα», τόνισε.
Βελτίωση της κατάστασης στις χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, προέβλεψε για το επόμενο έτος ο Σόιμπλε και τόνισε ότι η Γερμανία, η οποία δεν βιώνει καθημερινά την κρίση του ευρώ, «πρέπει να θυμάται ότι οι άνθρωποι στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Ελλάδα περνούν δύσκολη περίοδο». Διευκρίνισε πάντως ότι δεν υπάρχει σύντομος δρόμος, αλλά «για εκείνους οι οποίοι πλήττονται, είναι δύσκολο».
Η ψηφοφορία, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των κομμάτων και τις δοκιμαστικές ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα.
Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν το πακέτο, καθώς, όπως σημείωσαν, περιλαμβάνει όσα είχαν ζητήσει – την συμμετοχή των καταθετών στην διάσωση, αλλά την εξαίρεση εκείνων με καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ – ενώ αρνητική ψήφο θα δώσει η «οικονομική πτέρυγα» των Χριστιανοδημοκρατών, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη.
Να καταψηφίσουν το πακέτο διάσωσης για την Κύπρο έχει ζητήσει, με επιστολή του προς όλους τους βουλευτές το νεοσύστατο κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD), ενώ το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης απέρριψε χθες αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να μη διεξαχθεί η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή.
olympia.gr
Υποβάθμιση-σοκ της Γερμανίας από την Egan Jones σε “Α” από “Α+”
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γερμανίας σε “A”, από “A+” προηγουμένως προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Egan Jones, επικαλούμενος την έκθεση της στις τράπεζές της και σε πιο αδύναμη κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνδυασμό με το διογκούμενο λόγο χρέους προς ΑΕΠ.
Το outlook των αξιολογήσεων είναι αρνητικό.
Με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel να αντιτείνεται στα ευρωομόλογα “η Γερμανία είναι πιθανό να ηττηθεί σε ψήφους από άλλα μέλη της ΕΚΤ και συνεπώς βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγαλύτερη πιθανή έκθεση”, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Egan Jones.
Ο οίκος εκτιμά πως το γερμανικό χρέος θα αυξηθεί στο 100% του ΑΕΠ από λίγο πάνω από το 80% το 2011.
Πηγή