Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι κατ’ αρχήν να παραμείνει στην εξουσία πάση θυσία μέχρι τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο 2013. Κάθε άλλο πολιτικό «ατύχημα» πριν τις γερμανικές εκλογές θα είναι καταστροφικό για την κυβέρνηση και γενικά για το πολιτικό σύστημα. Εκείνο που ελπίζουν (δεν γνωρίζουμε από που το εξάγουν αυτό) είναι πως η αναμενόμενη άνετη επανεκλογή της Μέρκελ (βασισμένη πάνω στην εξαθλίωση του Νότου) θα την απελευθερώσει από το άγχος του πολιτικού κόστους, ώστε να χαλαρώσει λίγο την σκληρή πολιτική που εφαρμόζει στην Ελλάδα, να προχωρήσει σε νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και ίσως να συγκατατεθεί πλέον και στην έκδοση ευρωομολόγων.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα καταφέρει να φτάσει μέχρι τα Χριστούγεννα του 2013. Αμέσως μετά, από την 1ηΙανουαρίου 2014, η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ για ένα εξάμηνο, κάτι που επιζητεί όσο τίποτε άλλο ο κ. Σαμαράς. Δηλαδή να προεδρεύει στην ΕΕ. Ταυτόχρονα ελπίζουν στην κυβέρνηση πως δεν μπορεί η τρόϊκα να είναι σκληρή απέναντι στην Ελλάδα στο διάστημα που θα προεδρεύει της ΕΕ.
Στο τέλος του εξαμήνου όμως είναι οι ευρωεκλογές, οπότε, εφόσον όλα έχουν πάει σύμφωνα με το σχέδιο, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει εκεί να εκμεταλλευτεί το καλό κλίμα στο οποίο ελπίζει και να προκαλέσει δίδυμες εκλογές, προκειμένου να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή. Ολόκληρο λοιπόν το κρατικοδίαιτο και μιντιακό καθεστώς, προσπαθεί να κρατήσει την ελληνική κοινωνία σε πολιτική «κατάψυξη» προκειμένου να κερδιθεί ο πολύτιμος πολιτικός χρόνος που απαιτείται πιο πάνω.
Έτσι υπολογίζουν τα πράγματα στην κυβέρνηση. Όμως, εκείνο που φυσικά δεν υπολογίζουν είναι πως το γερμανικό πολιτικό σύστημα δεν είναι σαν το ελληνικό, δηλαδή κλειστό και αυτονομημένο από τη γερμανική κοινωνία και κυρίως από την γερμανική κοινωνική ελίτ. Οπότε, δεν μπορεί κάποιος να είναι βέβαιος ότι οι κ.κ. Μέρκελ και Σόϊμπλε θα είναι φιλεύσπλαχνοι απέναντι στην Ελλάδα μετά τις γερμανικές εκλογές.
Πέτρος Χασάπης