Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απάντηση της γερμανικής καγκελαρίας στην ανακίνηση του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων από τις ελληνικές αρχές. «Δεν βλέπω καμιά ελπίδα για τις γερμανικές αποζημιώσεις», ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το θέμα απασχόλησε και τον γερμανικό Τύπο, με την εφημερίδα Tagesspiegel να αναλύει το «δίλημμα του Αντώνη Σαμαρά».
Όπως μεταδίδει το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Deutsche Welle, η Tagesspiegel αναφέρει: «σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση παραιτηθεί από τις αξιώσεις, τότε στην Ελλάδα θα προκαλούνταν κύματα αγανάκτησης. Από την άλλη πλευρά, ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει να επιβαρύνει τις σχέσεις του με την Μέρκελ, τις οποίες με τόσο κόπο αποκατέστησε τελευταία, ζητώντας της δισεκατομμύρια ευρώ. Η άποψη ότι με αυτό το ποσό θα μπορούσε να ξεπληρώσει η χώρα μεγάλο μέρος τους δημόσιου χρέους της είναι ελκυστική, αλλά ελάχιστα ρεαλιστική. Τη στιγμή μάλιστα που όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες διεκδίκησης αποζημιώσεων με αγωγές Ελλήνων ενώπιων γερμανικών, ελληνικών και διεθνών δικαστηρίων, έχουν αποτύχει. Η ελληνική κυβέρνηση σπρώχνει μακριά αυτό το ευαίσθητο θέμα. Μετά το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα ζητήσει την άποψη των νομικών του κράτους. Θα κρατήσει σε μάκρος η υπόθεση και θα πρέπει να κρατήσει».
Ο αρθρογράφος περιγράφει επίσης με συγκεκριμένους αριθμούς τα δεινά που προκάλεσαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα. «Καμιά άλλη χώρα κατοχής δεν κατέστρεψε τόσο την Ελλάδα όσο η Γερμανία.130.000 άμαχοι, γυναίκες και παιδιά, εκτελέστηκαν ως αντίποινα για τις επιθέσεις των ανταρτών. 70.000 Εβραίοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, 300.000 έπαθαν κρυοπαγήματα και πείνασαν, επειδή οι Γερμανοί κατάσχεσαν τρόφιμα και καύσιμα. Το 50% των υποδομών της χώρας και το 75% της βιομηχανίας καταστράφηκαν».
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίαςχαρακτήρισε ανεύθυνες τις δηλώσειςπου αφορούν στην καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από τη χώρα του, ενώ θεωρεί αντίθετα πιο χρήσιμο «να διαφωτίσει κανείς τους Έλληνες για τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις».
«Κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Άλλωστε, οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την ελληνική πολιτεία. Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων. Η Ελλάδα δεν «αποπροσανατολίζεται» από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Από την πλευρά του, ο Μανώλης Γλέζος χαρακτήρισε «ανιστόρητο»τον Σόιμπλε. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ένθερμος υποστηρικτής της διεκδίκησης αποζημιώσεων από τη γερμανική καγκελαρία, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt προχθές, έκανε λόγο για γερμανικές οφειλές οι οποίες σήμερα ανέρχονται χωρίς τόκους σε 168 δις ευρώ και αποτελούν άθροισμα επιδικασθέντων 108 δις για την ανασυγκρότηση των υποδομών της χώρας και 54 δις που αντιστοιχούν στο αναγκαστικό δάνειο της Ελλάδας προς τη Γερμανία. Ο ίδιος επικαλείται την επιδίκαση των συγκεκριμένων ποσών από τη Διασυμμαχική Επιτροπή υπέρ της Ελλάδας το 1946.
Ελευθεροτυπία