Του Βαγγέλη Τριάντη
«Μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς. Καμία σκιά, όλα στο φως. Γιατί όσο αφήνουμε σκιές δεν σώζουμε μόνο τους ενόχους, σπιλώνουμε και τους αθώους», έλεγε σε συνέντευξή του στο Βημαgkazino στα τέλη Σεπτέμβρη του 2012, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Ελάχιστους μήνες στο τιμόνι της εξουσίας ο κ. Σαμαράς είχε υψώσει ιδιαίτερα τον πήχυ στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ένα φαινόμενο που αρκετοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου έχουν χαρακτηρίσει στο παρελθόν ως «συστημικό», σηκώνοντας τα χέρια ψηλά στην αντιμετώπισή του.
Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά βρήκε ένα πρωτότυπο τρόπο για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά. Αντί να την πατάξει, επέλεξε απλά να τη νομιμοποιήσει, με ένα τρόπο που ξεσηκώνει το λαϊκό αίσθημα και που εγείρει πολλά ερωτηματικά. Πρόκειται για το νόμο 4139/2013 (ΦΕΚ Α΄74) που ψηφίστηκε προσφατα στη Βουλή περί «εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις». Με τη μόνη διαφορά ότι ο συγκεκριμένος νόμος περιέχει και τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα που αφορούν την παθητική και ενεργητική δωροδοκία.
Στο άρθρο 68, παράγραφος 3, αναφέρεται ρητά ότι «Δε συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης». Πιο απλά το περίφημο «φακελάκι» νομιμοποιείται εάν η όλη διαδικασία γίνεται ως έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον υπάλληλο που εξυπηρετεί τον πολίτη. Διάφοροι γιατροί, υπάλληλοι πολεοδομιών, εφοριακοί, τελωνειακοί κτλ που για χρόνια ολόκληρα τα έπαιρναν κάτω από το τραπέζι, πλέον νομιμοποιούνται να το κάνουν απροκάλυπτα εάν γίνεται για λόγους ευγνωμοσύνης. Λες και δεν είναι υποχρέωση και μέρος της δουλειάς τους να βρίσκονται στην υπηρεσία του πολίτη.
Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δεν πρόκειται να περιοριστει το φακελάκι, αλλά θα διογκωθεί ακόμα πιο πολύ. Με τη μονη διαφορά ότι η δωροδοκία θα καλύπτεται πλέον και από το νόμο, εάν φέρει την ταμπέλα της «έκφρασης ευγνωμοσύνης».
koutipandoras.gr