Στην αρχή του άρθρου αναφέρεται ότι οι Γερμανοί παίρνουν τα ρωσικά χρήματα χωρίς καν να ζητήσουν άδεια. Και η περίπτωση της Κύπρου δεν είναι ούτε η μοναδική.
Ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει ,ότι μπορεί οι σχέσεις Ρωσίας-Γερμανίας να είναι “εταιρικές…ωστόσο όταν τα μεγαλεπίβολα σχέδια του ενός εταίρου αδειάζουν τις τσέπες του άλλου”, υπάρχει πρόβλημα.
Στο άρθρο αναφέρεται ο έλεγχος που έγινε στα γραφεία της Gazprom στη Γερμανία αλλά και ο “αντιμονοπωλιακό αγώνας” που ξεκίνησαν οι Γερμανοί εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αναγκάσουν τους Ρώσους να ρίξουν τις τιμές φυσικού αερίου.
Οι Γερμανοί (αν και όχι εντελώς) πέτυχαν τους στόχους τους. Από το 2011, η ρωσική εταιρεία έχει αναγκαστεί να μειώσει τις τιμές για τους ευρωπαίους καταναλωτές, κυρίως τους Γερμανούς. Η εξάρτηση της Ρωσίας από τους γερμανούς αγοραστές είναι αρκετά σημαντική και έτσι η Γερμανία μπορεί να υπαγορεύει τους όρους της.
Την ίδια ώρα η Γερμανία έχει αρχίσει την προσπάθεια για εξόρυξη αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα στη γερμανική επικράτεια.
Και συνεχίζει το άρθρο με όσα απαιτεί επιτακτικά η Γερμανία για την Κύπρο.
Η πρώτη εξήγηση που δίδεται είναι οι εκλογές τις οποίες έχει να αντιμετωπίσει η Μέρκελ. Η οποία δεν θέλει να δώσει ούτε ένα ευρώ βοήθεια σε οποιονδήποτε. Ούτε στη Κύπρο.
Κι έτσι την “πληρώνει” η Ρωσία. Σύμφωνα με την “Πράβντα” “το ένα τρίτο των ξένων κεφαλαίων σε κυπριακές τράπεζες ανήκουν σε Ρώσους πολίτες και ρωσικές εταιρείες”. Η ‘χασούρα” υπολογίζεται σε τουλάχιστον δύο δις, όταν ζητάνε από την Κύπρο 5,8 δις για …να την σώσουν.
“Η Γερμανία χρησιμοποιεί την ΕΕ ως εργαλείο για την επέκταση της επιρροής της. Κι αυτό κοστίζει χρήματα. Σήμερα οι Γερμανοί είναι το νούμερο ένα στην ΕΕ και θέλουν να υπαγορεύουν στους άλλους τους κανόνες του παιχνιδιού. Θέλουν να κάνουν τη Γερμανία μια μεγάλη δύναμη με κάθε έννοια. Ωστόσο, δεν θέλουν να πληρώσουν”,γράφει η ρωσική εφημερίδα.
Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αντιπροσωπεύει την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU). Στόχος της είναι μια επιθετική εξωτερική πολιτική που θα κάνει τη Γερμανία νούμερο ένα χώρα στην Ευρώπη”, γράφει ο συντάκτης και θυμίζει ότι η Γερμανία κάνει ότι θέλει με την διεύρυνση της ΕΕ ,όχι πάντα με οικονομικά ορθολογικά κριτήρια αλλά κυρίως με το πως η Γερμανία θα αποκτήσει περισσότερους δορυφόρους. Όπως η Κροατία…Ή ακόμη και το Κοσσυφοπέδιο το οποίο η Γερμανία στηρίζει έναντι των πάντα μισητών Σέρβων.
Κλείνοντας ο συντάκτης του άρθρου επισημαίνει ότι μεγάλο μέρος της γερμανικής ελίτ δεν μπόρεσε ποτέ να δει με καλό μάτι την Ρωσία.Οι εμμονές τους ποτέ δεν ξεπεράστηκαν και αυτό που επιδιώκουν είναι να μετατρέψουν έναν “επικίνδυνο αντίπαλο σε πρόθυμο εταίρο”.
onalert