Quantcast
Channel: Λίθος Φωτός
Viewing all articles
Browse latest Browse all 26931

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα χώνει στο Eurogroup! Έλλειμμα διαφάνειας και δημοκρατικής λογοδοσίας. Χουντής: Εκεί στο Eurogroup είστε ανίκανοι ή έχετε άλλο σκοπό;

$
0
0
xountis

Χουντής σε Ντάισελμπλουμ: Εκεί στο Eurogroup είστε ανίκανοι ή έχετε άλλο σκοπό; (βίντεο)


Σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εξαπέλυσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, για το θέμα της Κύπρου.
Ο κ. Χουντής μιλώντας σήμερα το πρωί, στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έστρεψε τα βέλη του κατά κ. Ντάισελμπλουμ χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς για την απόφαση της συνόδου των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης για την Κύπρο.
«Εσείς σε ποια τράπεζα βάζετε το μισθό σας; Υπάρχει σήμερα ασφαλής τράπεζα στην Ευρώπη; Διότι, το λάθος σας στο Eurogroup ήταν τεράστιο»ανέφερε.



«Είστε τόσο ανίκανοι ή έχετε κάποιους άλλους σκοπούς, όπως ο κ. Σόιμπλε, που κάλεσε τους επενδυτές να φύγουν από την Κύπρο και να τοποθετήσουν τις καταθέσεις τους σε πιο ασφαλείς χώρες, όπως στη Γερμανία;» αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο κ. Σόιμπλε έκανε ξεκάθαρο τον έναν από τους δύο στόχους που εξηγούν γιατί η Γερμανία επιδίωξε αυτή την καταστροφική λύση για την Κύπρο»τόνισε ο κ. Χουντής διαβάζοντας παράλληλα τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έλεγε ότι «όποιος επενδύει τα χρήματά του σε χώρες που έχουν λιγότερους φόρους κι όπου ελέγχεται λιγότερο, όταν οι τράπεζες δεν είναι βιώσιμες, θα έχει προβλήματα».
Ο κ. Χουντής συνέχισε την ολομέτωπη επίθεση κατά των Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε λέγοντας: «Δηλαδή ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε τον ένα στόχο. Φύγετε από τις τράπεζες χωρών όπως της Κύπρου κι ελάτε στις γερμανικές τράπεζες. Δεν είπε, όμως, τον άλλο, τον ανομολόγητο, στόχο, δηλαδή να αγοραστεί δωρεάν το φυσικό αέριο στην Κύπρο, όπως συμβαίνει με τα περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα».
Στην απάντησή του ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε σε προσπάθειες «εξισορρόπησης ενός πακέτου το οποίο θα επέτρεπε να υπάρξει ένα νέο μέλλον στην Κύπρο και συγχρόνως να υπάρξει μία συνεισφορά από την ίδια την Κυπριακή οικονομία. Ήταν αναπόφευκτο τουλάχιστον κατά την άποψη του Eurogroup ότι θα υπήρχε κάποια συμβολή των καταθετών. Αυτό νομίζω ότι είναι η μόνη απάντηση που μπορώ να δώσω στο ερώτημά σας.Αν είμαστε ανίκανοι, ή όχι, αυτό θα το αφήσω σε σας να το κρίνετε».


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα χώνει στο Eurogroup! Έλλειμμα διαφάνειας και δημοκρατικής λογοδοσίας για την Κύπρο!


χωρίς τίτλοΓια έλλειμμα διαφάνειας και δημοκρατικής λογοδοσίας κάνει λόγο το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με ανακοίνωσή του, αναφορικά με την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ωστόσο, αναφέρουν ότι είναι η πρώτη κίνηση για επίρριψη ευθυνών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρχικά στο Eurogroup και τέλος στους Αναστασιάδη και Σαρρή, με το σκεπτικό ότι συμφώνησαν στο Eurogroup, αλλά επιστρέφοντας στην Κύπρο το απέρριψαν!
Following the Open Conference of Presidents in the European Parliament on 20 March 2013 on the outcome of the Spring European Council where the issue of the Cyprus banking sector was raised, European Parliament President Martin Schulz on behalf of the majority of political group leaders in the European Parliament Conference of Presidents – EPP Joseph Daul, S&D Hannes Swoboda, ALDE Guy Verhofstadt, Greens/EFA Rebecca Harms and Daniel Cohn-Bendit, ECR Martin Callanan, made the following statement:
“On the Cyprus banking issue, the Conference of the Presidents is deeply concerned and takes a position that deposits of less than €100 000 should be exempted from any levy. A fairer and sustainable solution for the Cypriot people must be found. We need a European solution to the Cyprus problem, not an external one. Ordinary people’s savings should not be used to bail out the banking sector.
The eurozone banking system is undergoing a radical overhaul with the establishment of a banking union and a single supervisory mechanism. The situation in Cyprus underlines the need for these to be put in place as soon as possible. Direct EU supervision over eurozone banks will be key in ensuring that similar crises as the one in Cyprus would be avoided.
We regret the lack of transparency and democratic accountability in the original solution proposed by the Commission, IMF and the ECB for Cyprus. Eurozone finance ministers also must take responsibility for this original solution for the Cyprus banking sector. The proposed solution was taken behind closed doors in the early hours of the morning without proper reflection on the consequences for ordinary people. Yet the ‘blame-game’ on whose proposal this was only serves to undermine confidence in the EU.”



Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. ΤΙ ΕΙΝΑΙ το EUROGROUP; Μπορεί να παίρνει αποφάσεις και να “νομοθετεί”;;;


eurogroupΕπειδή πολύ μας έχουν ζαλίσει με τις αποφάσεις του…Eurogroup, ο νομικός Χριστόφορος Χριστοφή, καθηγητής νομικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, σε συνέντευξή του στο sigmaliveμας εξηγεί τι ακριβώς είναι αυτό το “πράγμα” και μέχρι που φτάνουν οι αρμοδιότητές του! Ουσιαστικά, μας λέει ότι όλες οι αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο (και μόνο ; αναρωτιόμαστε), είναι… ΠΑΡΑΝΟΜΕΣσύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις υπογεγραμμένες Συνθήκες.

To Eurogroup είναι ένα ανεπίσημο σώμα το οποίο αποτελείται από τις 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που συμμετέχουν στην ζώνη του Ευρώ με στόχο της διαχείριση της ενιαίας νομισματικής αγοράς του ευρώ. Σε αυτό συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνος για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο ρόλος του Eurogroup είναι συντονιστικός και δεν έχει οποιαδήποτε νομοθετική ή εκτελεστική αρμοδιότητα.
Θεμέλιο της ΕΕ είναι το κράτος δικαίου. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι ενέργειες ή αποφάσεις ή νομοθετήματα οποιουδήποτε οργάνου την ΕΕ πρέπει να εδράζεται στις Συνθήκες που έχουν εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη. Οι Συνθήκες αποτελούν το σύνταγμα της ΕΕ και κανένα όργανο δεν μπορεί να λειτουργεί εκτός του πλαισίου των Συνθηκών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με το έργο της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Το Δεκέμβριο του 2009, τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας. Αναπόσπαστο μέρος της ήταν ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Charter of Fundamental Rights of the European Union). Ο Χάρτης αντικατοπτρίζει επίσης τις αρχές που προκύπτουν από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εξάλλου από το 2009 οποιαδήποτε χώρα για να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ πρέπει να υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ).
Σε σχέση με το δικαίωμα περιουσίας, το άρθρο 17 του Χάρτη αναφέρει ότι:
« 1. Κάθε πρόσωπο δικαιούται να είναι κύριος των νομίμως κτηθέντων αγαθών του, να τα χρησιμοποιεί, να τα διαθέτει και να τα κληροδοτεί. Κανείς δεν μπορεί να στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνον για λόγους δημόσιας ωφέλειας, στις περιπτώσεις και υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο νόμο και έναντι δίκαιης και έγκαιρης αποζημίωσης για την απώλειά της. Η χρήση των αγαθών μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς από το νόμο, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο προς το γενικό συμφέρον.»

Παρόμοια άρθρα υπάρχουν και στο Πρόσθετο Πρωτόκολλο 1 της ΕΣΔΑ αλλά και στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Άλλη βασική Ευρωπαϊκή αρχή δικαίου είναι αυτή της αναλογικότητας. Δηλαδή η επέμβαση σε ένα δικαίωμα πρέπει να είναι ανάλογη με τον επιδιωκόμενο σκοπό και να μην καταργεί το περιουσιακό δικαίωμα.
Στην δική μας περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι:
(1) το Eurogroup δεν έχει καμία νομική εξουσία να λάβει την απόφαση που έλαβε η οποία καταστρατηγεί της Συνθήκες της ΕΕ τόσο διαδικαστικά όσο και ουσιαστικά.
(2) Η απόφαση του Eurogroup ούτως ή άλλως καταστρατηγεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που προστατεύονται από τις Συνθήκες και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου είναι παράνομη και άκυρη.
Ως Κυπριακή Δημοκρατία οφείλουμε να καταγγείλουμε την απόφαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ζητήσουμε άμεση σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι τα μόνα αρμόδια όργανα να επιληφθούν του θέματος και να επαναφέρουν την νομιμότητα. Νοείται ότι το δικαίωμα προσφυγής στα Κυπριακά Δικαστήρια είναι ανοικτό σε οποιοδήποτε πολίτη παρά το ότι υπό τις περιστάσεις δεν υπάρχει χρόνος για να επιζητηθεί αποτελεσματική θεραπεία.

olympia.gr


Viewing all articles
Browse latest Browse all 26931

Trending Articles