Έλα μωρέ… Συνομωσιολογία θα είναι, όπως και κάθε τι άλλο που περιστρέφεται γύρω από τη Γερμανία…
Εκτεθειμένες κατά 5,9 δις ευρώ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι οι γερμανικές τράπεζες σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, όλως τυχαίως το ποσό που απαιτεί το Eurogroup από την Κύπρο από το κούρεμα των καταθέσεων ή ό,τι άλλο θα ζητηθεί για να βρουν αυτό ακριβώς το ποσό!
Για να σώσουν τα κεφάλαιά τους, οι Γερμανοί, ακριβώς όπως συνέβη και με την περίπτωση της Ελλάδας, πιέζουν υπέρ της λήψης επώδυνων μέτρων.
Μη υπολογίζοντας την έκθεση της Ρωσίας, η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πιστωτής της Κύπρου μετά την Ελλάδα.
olympia.grΑπαλλοτρίωση της Κύπρου: το κράτος δικαίου στοιχίζει μόνο 5 δισεκατομμύρια ευρώ
Πόσο στοιχιζει η εμπιστοσύνη προς το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα; Πόσο στοιχίζει η εμπιστοσύνη προς το ευρωπαϊκό δίκαιο; Χάρη στις κοινές προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών και των κυπριακών Αρχών, όλος ο κόσμος έμαθε τις απαντήσεις σ΄αυτά τα ερωτήματα. Η εμπιστοσύνη προς το ευρωπαϊκό κράτος του δικαίου και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα κοστίζει μόνο 5,86 δισεκατομμύρια ευρώ.
Κρίνοντας από το γεγονός ότι κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για την απόφαση που πάρθηκε, μπορούμε να υποθέσουμε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στις ευρωπαϊκό-κυπριακές διαπραγματεύσεις, έχουν καταλάβει πως έχει γίνει καταστροφικό λάθος. Οι εκπρόσωποι της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατηγορούν ομόφωνα τις κυπριακές Αρχές, που επέμειναν σε τόσο εξωτικό τρόπο λύσης των χρηματοπιστωτικών τους προβλημάτων. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει ότι είχε προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο νόμος για τη «συγκέντρωση αλληλεγγύης» δεν θα περάσει από την Βουλή και ότι φταίει για όλα η Άνγκελα Μέρκελ. Η αντίδραση των αναλυτών των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών δείχνει ότι οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών δομών αισθάνονται φρίκη απ’ ό,τι έχει συμβεί. Τώρα δεν έχει πια καμιά σημασία το πως θα τελειώσουν τα διπλωματικά παιχνίδια στο τρίγωνο Βρυξέλλες- Λευκωσία- Μόσχα. Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι καταδικασμένο σε πτώχευση. Ανεξάρτητα από την έκβαση των συζητήσεων στη Βουλή, την πρώτη ήδη μέρα της λειτουργίας των κυπριακών τραπεζών οι περισσότεροι από τους πελάτες τους, θα αρχίσουν να αποσύρουν τα χρήματά τους. Καμιά τράπεζα δεν μπορεί να επιβιώσει από την ταυτόχρονη φυγή των περισσότερων καταθετών. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πιθανό ότι οι κάτοχοι των κυπριακών λογαριασμών θα χάσουν πολύ περισσότερα από το 10% ή το 15% των χρημάτων τους. Πιο ρεαλιστική εκτίμηση των αναμενόμενων απωλειών είναι το 40-60%.
Με την πρώτη ματιά η καταστροφή του τραπεζικού τομέα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα δημιουργήσει απειλή για την οικονομία της ΕΕ, αλλά η εντύπωση αυτή είναι λανθασμένη. Από την αντίδραση των Χρηματιστηρίων φαίνεται πως έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία απόσυρσης των χρημάτων από τις χώρες που βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κεφάλαιο ψάχνει για «ασφαλή καταφύγια», όπου ο κίνδυνος της απαλλοτρίωσης φαίνεται σήμερα ελάχιστος. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της εβδομάδας, προηγούνται η Ελβετία, η Σιγκαπούρη και η Νορβηγία. Ανάλογα με την τροπή που θα πάρουν οι εξελίξεις στην Κύπρο, η διαδικασία της φυγής κεφαλαίων από την ευρωζώνη θα αποκτήσει μεγάλη διάρκεια ή χαρακτήρα χιονοστιβάδας. Σε κάθε περίπτωση, - και αυτό είναι ήδη σαφές- η εμπιστοσύνη προς την ΕΕ θα υποσκαφτεί οριστικά.
Για τη Ρωσία η κυπριακή χρηματοπιστωτική καταστροφή μπορεί να δώσει μια σπάνια ευκαιρία. Οι περισσότεροι από τους ολιγάρχες της Ρωσίας δεν γνωρίζουν καλά την ιστορία, και η απαλλοτρίωση του Ρούσβελτ το 1933, καθώς επίσης και η αθέτηση των υποχρεώσεων των ΗΠΑ το 1971 δεν τους λένε τίποτα. Αυτή η έλλειψη γνώσης σε συνδυασμό με την ιδιόμορφη εμπειρία της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη μετασοβιετική περίοδο, έχουν προδιαθέσει ορισμένο μέρος της επιχειρηματικής ελίτ της Ρωσίας για την εξιδανίκευση του δυτικού νομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει θέσει την αρχή της καταστροφής των αυταπατών και η κυπριακή τραπεζική κρίση θα τις διαλύσει οριστικά. Βέβαια, ένα μέρος της ολιγαρχικής ελίτ θα ψάξει για ένα νέο «ασφαλές καταφύγιο» μέχρι που θα καταστραφούν στον κόσμο όλες οι υπεράκτιες ζώνες, ενώ το άλλο θα σκεφτεί για την επιστροφή των κεφαλαίων τους στη Ρωσία.
Η εισροή των «υπεράκτιων κεφαλαίων» και ο αναπροσανατολισμός μερικών χρηματοπιστωτικών σχημάτων να εργαστεί στις ρωσικές συνθήκες μπορούν να δημιουργήσουν την απαραίτητη συγκυρία για την πραγματοποίηση των ώριμων από καιρό μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό, φορολογικό και τελωνειακό τομέα. Απ’αυτή την άποψη, μπορούμε να πούμε ότι με την εσφαλμένη απόφασή τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κυπριακή Δημοκρατία έκαναν ένα αναπάντεχο δώρο στη ρωσική οικονομία και τώρα είναι σημαντικό να μην χαθεί η ευκαιρία για την αντάξια χρησιμοποίησή του.
greek.ruvr.ru