Ο Μπουλέντ Εραντάτς (Bülent Erandaç), αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Takvim», σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου με τίτλο «Η χαντζάρα της Μεσογείου» αναφέρει τα εξής:
«Η αλλαγή που ξεκίνησε με την Αραβική Ανοιξη, η οποία επηρεάζει καθοριστικά τα καθεστώτα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, άρχισε να δρομολογεί εξελίξεις που οδηγούν σε κατάρρευση τις ισορροπίες που είχαν παγιωθεί στη λεκάνη της Μεσογείου.
Προχθές έλαβε χώρα μια σημαντική εξέλιξη, που θα αλλάξει τη μοίρα της Μεσογείου.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μόρσι έκανε ένα σημαντικό βήμα, που υποστηρίζει τις θέσεις της Τουρκίας και δίνει ισχυρό χτύπημα στο Ισραήλ: Ακύρωσε τη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ που υπέγραψε η Αίγυπτος με την Κύπρο και το Ισραήλ το 2003.
Το Λαϊκό Κίνημα της Αιγύπτου το 2011 κατέγραψε μια μεγάλη επιτυχία και ανέτρεψε το 31χρονο καθεστώς Μουμπάρακ, που ήταν σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Ο Μοχάμεντ Μόρσι είναι ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας που εκλέγεται με βάση την ελεύθερη βούληση του λαού. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ από την πρώτη στιγμή ήταν ο πιο σημαντικός σύμμαχός του. Είχαμε γράψει από τότε ότι η συμμετοχή του Μόρσι στο συνέδριο του ΑΚΡ, στο πλευρό του Ερντογάν, προοιωνιζόταν μια στρατηγική εξέλιξη. Είχαμε πει ότι η «αδελφοσύνη Αιγύπτου - Τουρκίας» αποτελούσε «κλειδί» στην πολιτική της Μεσογείου.
Ας δούμε όμως τώρα το παρασκήνιο αυτής της στρατηγικής απόφασης της Αιγύπτου. Οπως είναι γνωστό, η νέα γεωπολιτική της Αν. Μεσογείου είναι η ενέργεια.
Οι έρευνες δείχνουν ότι στην Αν. Μεσόγειο, στις περιοχές που βρίσκονται ανοιχτά του Ισραήλ, του Λιβάνου, της Συρίας και της Κύπρου, υπάρχουν 3,45 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο και 1,7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο.
Τα αποθέματα αυτά, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 3 τρισ. δολάρια, επηρεάζουν τους περιφερειακούς και τους παγκόσμιους παίκτες και, όσο περνάει ο καιρός, αποτελούν καίριο ζήτημα της παγκόσμιας γεωπολιτικής.
Το Ισραήλ το 2003 άρχισε να περικυκλώνει την Ανατολική Μεσόγειο, υπογράφοντας συμφωνίες από τη μια πλευρά με την Αίγυπτο του Μουμπάρακ και από την άλλη με τις κυβερνήσεις της Ελλάδος και της Κύπρου.
Η αμερικανική εταιρία Noble Energy ήδη έχει φτάσει στη φάση της εξόρυξης / παραγωγής στα ανοιχτά της Κύπρου.
Εσχάτως, η κυπριακή κυβέρνηση παραχώρησε δύο Οικόπεδα στη γαλλική Total και τρία Οικόπεδα στην ιταλική ΕΝΙ. Οσον αφορά την κατασκευή σταθμού υγροποιημένου αερίου, υπέγραψε συμφωνία επί της αρχής με την αγγλοολανδική Shell και τη νορβηγική Hoegh Lng.
Ακριβώς σε αυτό το σημείο ο Μόρσι έβαλε την υπογραφή του σε μια κίνηση που ανατρέπει τα σχέδια Ισραήλ και Κύπρου. Ανοιξε διαύλους για κοινή δράση Αιγύπτου - Τουρκίας στην ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου…
…Η «αδελφοσύνη Αιγύπτου-Τουρκίας, που ανέπτυξαν ο Μόρσι και ο Ερντογάν, θα επικρέμαται ως «χαντζάρα της Μεσογείου» πάνω από τα κεφάλια του Ισραήλ και της Κύπρου (Ελλάδος)».
Οσον αφορά το θέμα της ακύρωσης της συμφωνίας της Αιγύπτου με την Κύπρο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, εμείς από την πλευρά μας διαβάσαμε τις διαβεβαιώσεις της κυπριακής κυβέρνησης ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε στη συμφωνία αυτή και ότι ο θόρυβος που έχει προκληθεί οφείλεται σε πρωτοβουλία ενός βουλευτή της Ανω Βουλής της Αιγύπτου.
Ευχόμαστε να είναι όπως τα λέει η κυπριακή κυβέρνηση, όμως, ανεξαρτήτως της εγκυρότητας της είδησης που αναφέρει ο Τούρκος αρθρογράφος, ενδιαφέρον έχει το όλο σκεπτικό που αναπτύσσεται στο άρθρο, ιδιαίτερα στη στρατηγική του «χαντζαριού της Μεσογείου» που δημιουργεί η «αδελφοσύνη Αιγύπτου - Τουρκίας», η οποία στρατηγική αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν έχει εξημερωθεί και ότι η λογική του οθωμανικού χαντζαριού μάλλον επικρατεί της οθωμανικής μεγαλοθυμίας, που δεν χάνουν την ευκαιρία να μας υπενθυμίζουν όποτε τους δίδεται η ευκαιρία και αναλόγως του πότε ανοίγει το πουγκί του ο Σόρος και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, για να χρηματοδοτεί συμμορίες «επιστημόνων».
Οσο για τη φιλία και την αδελφοσύνη που επικαλείται ο κ. Νταβούτογλου ότι τον συνδέει με τον ομόλογό του κ. Αβραμόπουλο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα την προηγούμενη Κυριακή, αυτή είναι της λογικής του αφέντη και του ραγιά, αφού στην ίδια συνέντευξη αναφέρει ψευδώς ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, για να δικαιολογήσει γιατί γράφει στα οθωμανικά του στιβάνια το Διεθνές Δίκαιο και προκρίνει τις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ.
Εμείς απλά να σημειώσουμε ότι η Τουρκία έχει 7.200 χλμ. ακτογραμμή, σημαντικό μέρος της οποίας στη Θάλασσα του Μαρμαρά και στον Εύξεινο Πόντο, ενώ η Ελλάδα 14.880 χλμ., όλα στη Μεσόγειο.
Εκτός κι αν κάποιοι… αδελφοί στην Αθήνα έχουν ήδη αποδεχτεί στις διερευνητικές επαφές -και όχι μόνο- ότι τα νησιά δεν υπάρχουν και είναι μια οπτασία, άρα δεν έχουν ακτογραμμή!!!
kostasxan.blogspot.gr