Μερικές μέρες αργότερα, οι ισλαμιστές αντάρτες θα εκτελούσαν τους ομήρους, μεταξύ των οποίων καιτον Έλληνα Κωνσταντίνο Καρρά.
Το τελευταίο διάστημα η βία έχει κλιμακωθεί στην υποσαχάρια Αφρική, μετά και την εισβολή των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στο Μάλι. Η Ανσάρου είναι μία από τις ισλαμιστικές ομάδες, με δεσμούς με την Αλ Κάιντα, που επιχειρούν στο λεγόμενο Μαγρέμπ.
Το πλήρες όνομα της οργάνωσης είναι «Εμπροσθοφυλακή για την Προστασία των Μουσουλμάνων στη Μαύρη Αφρική».Πρόκειται για διάσπαση της μεγάλης ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, η οποία ευθύνεται για τους θανάτους περισσότερων από 1.500 ανθρώπων από την ίδρυσή της το 2009.
Ηγέτηςτης θεωρείται ο Άμπου Ουσαμάτα αλ Ανσάρι, ο οποίος διαφώνησε με την Μπόκο Χαράμ ως προς την τακτική της να θέτει στόχους και μουσουλμάνους στις βομβιστικές της ενέργειες.
Η Μπόκο Χαράμ (που σημαίνει «η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία») στοχεύει να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση του προέδρου της Νιγηρίας, Γκούντλακ Τζόναθαν, ο οποίος είναι χριστιανός και κατάγεται από τα νότια της χώρας. Κυρίως με βομβιστικές επιθέσεις θέλει να υπονομεύσει την ικανότητά του να διατηρήσει την ασφάλεια του πιο πολυπληθούς έθνους της Αφρικής. Στο στόχαστρό της μπαίνουν αστυνομικοί και πράκτορες ασφαλείας, χριστιανοί αλλά και μουσουλμάνοι, που συνεργάζονται με την κυβέρνηση. Στους στόχους της περιλαμβάνονται εφημερίδες, το κτήριο του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα Αμπούτζα, μπυραρίες, ακόμα και σχολεία. Η απειλή της Μπόκο Χαράμ αρχικά είχε υποτιμηθεί, καθώς είχε εμφανιστεί σαν ισλαμικό κίνημα μεταξύ πανεπιστημιακών, φοιτητών και μορφωμένων Νιγηριανών, οι οποίοι καλούσαν σε απομάκρυνση από τη δυτική εκπαίδευση.
Η Ανσάρου, από την άλλη, είναι αποφασισμένη να εμπλέξει ξένες κυβερνήσεις στην εσωτερική διαμάχη, επιλέγοντας τις απαγωγές και τις δολοφονίες ξένων υπηκόων. Μεταξύ άλλων, ευθύνεται για την απαγωγή ενός Βρετανού και ενός Ιταλού το 2011, εργαζομένων στην κατασκευή τράπεζας στη βόρεια Νιγηρία. Σε βίντεο που ανήρτησε η οργάνωση τότε, ο Βρετανός ζητούσε από την κυβέρνηση του Λονδίνου να «εκπληρώσει τις απαιτήσεις της Αλ Κάιντα». Οι δύο όμηροι εκτελέστηκαν από τους τρομοκράτες, κατά τη διάρκεια αποτυχημένης αποστολής διάσωσης των βρετανικών ειδικών δυνάμεων, τον Φεβρουάριο του 2012.
Σύμφωνα με αναλυτές, το τελευταίο χτύπημα της Ανσάρου, στο οποίο έχασε τη ζωή του και ο Έλληνας όμηρος, δεν έρχεται σε τυχαίο χρόνο. Είχε προηγηθεί η δήλωση του Γκούντλακ Τζόναθανότι δεν υπάρχει περίπτωση να χορηγήσει αμνηστία στους μαχητές της οργάνωσης. Μετά τις εκτελέσεις των επτά ξένων εργαζομένων, αναμένεται να μεγαλώσει η διεθνής πίεση προς τον Νιγηριανό πρόεδρο, ώστε να εκτονώσει την κατάσταση «για να μην γίνει η Νιγηρία νέο Αφγανιστάν».
Διαβάστε επίσης:
ΔΕΙΤΕ: Αυτός είναι ο Έλληνας που εκτελέστηκε στη Νιγηρία
Βίντεο με την εκτέλεση του Έλληνα και των άλλων ομήρων στη Νιγηρία
newsbomb.gr
Στη δημοσιότητα η πρώτη φωτογραφία του νεκρού Έλληνα στη Νιγηρία
Ένας δυναμικός άνθρωπος ήταν ο Κωνσταντίνος Καρράς που δολοφονήθηκε από ισλαμιστές αντάρτες στη Νιγηρία και μάλιστα με καταγωγή από την Πάτρα.
Μάλιστα ο άτυχος 34χρονος άνδρας διέμενε για δύο περίπου χρόνια στην γιαγιά του στη συνοικία Αγίου Διονυσίου, όταν εργαζόταν για την Ολυμπία Οδό.
Η μητέρα του Κωνσταντίνου Καρρά παντρεύτηκε στην Αθήνα και με τον σύζυγό της απέκτησαν τρεις γιους.
Ο Κωνσταντίνος ερχόταν κάθε καλοκαίρι στην Πάτρα (ήταν ο πιο συχνός επισκέπτης στους συγγενείς του), ενώ είχε αναπτύξει φιλίες και με αρκετούς Πατρινούς στη γειτονιά του.
Όπως δήλωσαν στην εφημερίδα “Κόσμος της Ενημέρωσης”, όσοι τον γνώρισαν επρόκειτο για έναν αξιόλογο επιστήμονα και άνθρωπο, ιδιαίτερα ευγενή και ευαίσθητο προς τους συνανθρώπους του.
Η γιαγιά του άτυχου 34χρονου που εκτελέστηκε από τους φανατικούς ισλαμιστές της Νιγηρίας, ζει στον Άγιο Διονύση και έμαθε μόλις προχτές το τραγικό συμβάν με θύμα τον αγαπημένο της εγγονό.
Ο Κωνσταντίνος Καρράς εκτός από τους θείους και τη γιαγιά είχε και αγαπημένους κουμπάρους στην Πάτρα με τους οποίους διατηρούσε άριστες σχέσεις.
Το προφίλ του 34χρονου
Ο Κωνσταντίνος Καρράς μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε εργαστεί επί πέντε χρόνια για την κατασκευή της Εγνατίας Οδού, απασχολήθηκε σε εταιρείες όπως η Ergotest, η οποία εξειδικεύεται στην παροχή εργαστηριακών υπηρεσιών και τον ποιοτικό έλεγχο και εργάστηκε σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την επέκταση των διυλιστηρίων της Motor Oil.
Από το 2011 συνέχισε να εργάζεται μετακινούμενος στη Λιβύη, όπου συμμετείχε σε ένα κατασκευαστικό έργο στην Αζιζίγια.
Μετά τη Λιβύη, ο Κωνσταντίνος Καρράς μετακινήθηκε στην Κύπρο όπου εργάστηκε στην εταιρεία “Μιλτιάδης Νεοφύτου” ως σύμβουλος ποιότητας σε ένα project που αφορούσε την κατασκευή ενός δρόμου. Αυτό μέχρι τον Απρίλιο του 2011.
Λίγους μήνες μετά, ο γεωλόγος – μηχανικός έφυγε για τη Νιγηρία προκειμένου να εργαστεί στην λιβανέζικη εταιρεία Setraco ως προϊστάμενος σε διάφορα έργα κατασκευής δρόμων.
ONLYCY.COM