Quantcast
Channel: Λίθος Φωτός
Viewing all articles
Browse latest Browse all 26931

Γιατί «οχυρώνεται» με εξοπλισμούς η Ασία; Για πρώτη φορά οι αμυντικές δαπάνες ξεπέρασαν αυτές τις Ευρώπης

$
0
0
ce216caf461b1362215f7c523f6e3a4e_XL



Οι αμυντικές δαπάνες των κρατών της Ασίας ξεπέρασαν αυτές της Ευρώπης για πρώτη φορά πέρυσι, ανέφερε σήμερα το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS), κάτι που θεωρείται ότι αντανακλά την αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας και τη συρρίκνωση των οικονομιών της ΕΕ.
Στην ετήσια έκθεσή του για τους στρατούς σε διεθνές επίπεδο, το ινστιτούτο, που εδρεύει στο Λονδίνο, ανέφερε ότι οι αμυντικές δαπάνες της Κίνας μεγεθύνθηκαν σε πραγματικές τιμές κατά 8,3% ανάμεσα στο 2011 και το 2012, ενώ στην Ασία συνολικά οι δαπάνες αυξήθηκαν 4,94% πέρυσι.
Την ίδια στιγμή, οι ονομαστικές αμυντικές δαπάνες μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών-μελών του NATO συρρικνώθηκαν περί τα επίπεδα του 2006, λόγω των πολιτικών περιστολής των κρατικών δαπανών, ανέφερε το IISS στην έκθεσή του «Η στρατιωτική ισορροπία το 2013» (The Military Balance 2013).
«Πράγματι, η αύξηση των (αμυντικών) δαπανών στην Ασία υπήρξε τόσο ταχεία, και η πολιτική λιτότητας στο πεδίο της άμυνας που εφάρμοσαν τα ευρωπαϊκά κράτη τόσο σκληρή, που το 2012 οι ονομαστικές ασιατικές αμυντικές δαπάνες (287,4 δισεκατ. δολάρια) ξεπέρασαν τις συνολικές επίσημες αμυντικές δαπάνες όχι μόνο στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του NATO, αλλά σε όλη την Ευρώπη, περιλαμβανομένων των δαπανών ευρωπαϊκών κρατών-μη μελών του NATO», τονίζει το Ινστιτούτο.
Το IISS πάντως υποβαθμίζει τη σχεδιαζόμενη στρατηγική μετατόπιση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ασία, λέγοντας πως η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε μόνο περιορισμένη ανάπτυξη δυνάμεων εκεί, την ώρα που μειώνει τις δυνάμεις της στην Ευρώπη.
«Σε ό,τι αφορά την Ασία όμως υπήρξε σε μικρότερο βαθμό η διαμόρφωση μιας νέας ισορροπίας από όσο πιστευόταν αρχικά», σύμφωνα με την έκθεση. Οι ΗΠΑ, σημειώνει ακόμα το IISS, συνεχίζουν να κυριαρχούν στις αμυντικές δαπάνες—σε αυτές αντιστοιχεί το 45,3% του συνόλου τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι χώρες της Ασίας αυξάνουν σταθερά τις αμυντικές δαπάνες, αξιοποιώντας την οικονομική τους ανάπτυξη για να χρηματοδοτήσουν την δημιουργία ένοπλων δυνάμεων ικανών να αντιμετωπίσουν ένα όλο και πιο περίπλοκο περιβάλλον στην περιφέρεια.
«Η Κίνα είναι πλέον σαφώς η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε στρατιωτικές δαπάνες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι εάν μπορέσει να συνεχίσει αυτό το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, θα φτάσει τα επίπεδα των δαπανών των ΗΠΑ μεταξύ του 2015 και του 2028.
Η Βόρεια Κορέα, η οποία προέβη σε μια τρίτη πυρηνική δοκιμή τον περασμένο μήνα, συνέχισε να αυξάνει τις στρατιωτικές της δυνατότητες.
Μεταξύ αυτών —σύμφωνα με την έκθεση— συγκαταλέγεται η δημιουργία ενός αποθέματος πλουτωνίου επαρκούς για την δημιουργία τεσσάρων ως δώδεκα πυρηνικών όπλων, η έναρξη ενός προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου που θα μπορούσε να αποβεί στη συγκέντρωση επαρκούς σχάσιμου υλικού ώστε να κατασκευαστούν ως και δύο ακόμα πυρηνικά όπλα και μια σειρά βραχέως ως μέσου βεληνεκούς βαλλιστικών πυραύλων.
Ακόμα, η ΛΔ της Κορέας έχει το τρίτο μεγαλύτερο οπλοστάσιο χημικών και πιθανώς βιολογικών όπλων.
Η πολλαπλότητα των απειλών στην Ασία, όπου διάφορες χώρες δρουν για να αντιμετωπίσουν κινήσεις διαφόρων άλλων, σημαίνουν ότι «υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις περί μιας δυναμικής δράσης-αντίδρασης η οποία επικρατεί και επηρεάζει τα στρατιωτικά εξοπλιστικά προγράμματα των κρατών της περιφέρειας», ανέφερε το IISS.
Η Ινδία, η εξάρτηση της οποίας από τις εισαγωγές όπλων την καθιστούν μια από τις μεγαλύτερες αγορές όπλων για ξένους προμηθευτές, συνεχίζει να αυξάνει τις δυνατότητες των ένοπλων δυνάμεών της δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση του Πακιστάν και της Κίνας.
Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα στο μεταξύ αποπειρώνται να αυξήσουν τις αμυντικές τους δυνατότητες έναντι της Βόρειας Κορέας, που κλιμακώνει το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα.
AΠΕ-ΜΠΕ

Viewing all articles
Browse latest Browse all 26931

Trending Articles