Εντείνουν τις κατηγορίες τους κατά της Κύπρου οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, κάνοντας λόγο για χώρα των «Ρώσων ολιγαρχών, της σερβικής μαφίας και των φοροφυγάδων».
Υπενθυμίζεται ότι, με επιστολή του τον περασμένο Νοέμβριο, ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, απέστειλε επιστολή προς Ευρωπαίους Σοσιαλιστές Ηγέτες, δίνει διευκρινίσεις για το φορολογικό σύστημα της Κύπρου και αντικρούει τους ισχυρισμούς ότι η Κύπρος είναι κέντρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος
Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Σίγκμαρ Γκάμπριελ, προέβη σε καταγγελίες κατά της Κύπρου και έθεσε εν αμφιβόλω την στήριξη του κόμματός του σε ένα πακέτο διάσωσης της Κύπρου.
Σε δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα "Bild" (ηλεκτρονική έκδοση), έκανε και πάλι λόγο για "Ρώσους ολιγάρχες» στο νησί αλλά αυτή τη φορά μίλησε και για «σερβική μαφία» και «φοροφυγάδες».
Για αυτό το λόγο, είπε, δεν πρέπει να δοθεί ούτε γερμανική ούτε ευρωπαϊκή βοήθεια στην Κύπρο.
Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι συστημική αλλά «εχθρική προς το σύστημα».
Οι δηλώσεις του κ. Γκάμπριελ έγιναν ως απάντηση στις δηλώσεις του νεοεκλεγέντα Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην ίδια εφημερίδα ο οποίος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχουν Ρώσοι ολιγάρχες που ζουν ή εργάζονται στην Κύπρο.
Ο κ. Γκάμπριελ σχολίασε επίσης δήλωση του κ. Αναστασιάδη ότι δεν είναι υπέρ της επιβολής νέων φόρων στην Κύπρο όπως ο φόρος περί χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Γκάμπριελ ανέφερε ότι εάν ο κ. Αναστασιάδης δεν κάνει κάτι κατά της φοροδιαφυγής, δεν μπορεί να ελπίζει στην βοήθεια της Ευρώπης.
"Επειδή είναι πολιτικός φίλος της Ανγκελα Μέρκελ, δεν σημαίνει ότι ο Γερμανός φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει για αυτό", κατέληξε.
Επιστολή Προέδρου ΕΔΕΚ προς Ευρωπαίους Σοσιαλιστές Ηγέτεςτο Νίοβρη του 2012
1. Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει διάφορες αναφορές για το φορολογικό σύστημα της Κύπρου με προφανή στόχο να διασυνδεθεί αυτό με την επί θύρας Δανειακή Σύμβαση. Είναι προφανές ότι μεθοδεύεται από κάποιες κατευθύνσεις η εκβιαστική τροποποίηση προνοιών της νομοθεσίας μας που αφορούν κυρίως τον εταιρικό φόρο, ως προϋπόθεση για το κυπριακό δάνειο από την Τρόικα.
2. Το θέμα του φορολογικού συστήματος της Κύπρο είναι ζωτικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία και τυχόν διαφοροποίηση του θα πλήξει καίρια τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται ο τομέας των υπηρεσιών που αντιστοιχεί στο πέραν του 40% του ΑΕΠ.
3. Το Κ.Σ ΕΔΕΚ θεωρεί ότι πρέπει η χώρα μας να αντιδράσεισυντονισμένα και δυναμικά για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. Με στόχο νασυμβάλει σε αυτή την προσπάθεια ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου απέστειλε σήμερα επιστολές προς τον Σεργκέτ Στάνισεβ (Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού ΣοσιαλιστικούΚόμματος), τον κύριο Χάννες Σβόποτα (Πρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου) και τον κύριο Σίγκμαρ Γκάμπριελ (Πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας Ευρωπαίους ηγέτες. Με τις επιστολές αυτές ο Γ. Ομήρου δίνει διευκρινίσεις για το φορολογικό σύστημα της Κύπρου και αντικρούει τους ισχυρισμούς ότι η Κύπρος είναι κέντρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Καλεί δε τους παραλήπτες της επιστολής να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους ώστε να αποτρέψουν να πληγεί ακόμα περισσότερο η κυπριακή οικονομία, σε μια περίοδο που αγωνίζεται να βγει από την κρίση.
4. Στις επιστολές αυτές γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι με την είσοδο μας στην Ε.Ε το φορολογικό μας καθεστώς έτυχε έγκρισης από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και ότι η Κύπρος εφαρμόζει τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα εποπτεύεται πέρα από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και από την ΕΚΤ, με το άνοιγμα λογαριασμών και τις μεταφορές χρημάτων να ελέγχονται επισταμένα.
5. Γίνεται επίσης αναφορά στο ότι η Κύπρος αποτελεί τη δίοδο κεφαλαίων για επενδύσεις στην Ευρώπη και ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να διατηρηθεί το ισχύον φορολογικό σύστημα στην Κύπρο.
SIGMALIVE
Κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο προτείνει μέλος της ΕΚΤ!
Επαναφέρει το θέμα
Όχι σε γενικό, αλλά ναι σε κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες λέει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ σε συνέδριο του Reuters.
Ωστόσο, δεν απέκλεισε τη συμμετοχή των μεγαλύτερων καταθετών στο βάρος της διάσωσης. Ο Κερέ είπε πως είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Κύπρου θα μειωθεί σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο και ότι το κόστος της διάσωσης θα κατανεμηθεί με δίκαιο τρόπο και δεν θα βασισθεί μόνο στους φορολογούμενους.
«Όλες οι λύσεις πρέπει να διερευνηθούν», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας: «Δεν θα θεωρούσα μία καθολική συμμετοχή των καταθετών (στο βάρος της διάσωσης) ως μέρος της λύσης, λόγω των κινδύνων που θα ετίθεντο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Έτσι, νομίζω ότι το ενδεχόμενο καθολικής συμμετοχής των καταθετών δεν αποτελεί επιλογή, δεδομένου ότι κάτι αντίστοιχο δεν έχει γίνει σε καμία χώρα. Θα ήταν εντελώς νέο και δεν νομίζω ότι είναι ο χρόνος τώρα για να κάνουμε πειράματα».
Ερωτηθείς, αν οι δηλώσεις του αυτές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο «κουρέματος» για τις καταθέσεις που υπερβαίνουν το εγγυημένο σε επίπεδο ΕΕ όριο των 100.000 ευρώ, ο Κερέ απάντησε: «Πρέπει να υπάρξει ένας σωστός επιμερισμός του βάρους στο πρόγραμμα, επειδή πρέπει να επιτύχουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά όχι γενική συμμετοχή. Δεν προδικάζω τα μέσα (που θα χρησιμοποιηθούν), επειδή έχει σημασία το λεξιλόγιο και υπάρχουν πολλοί τρόποι να επιτευχθεί ο επιμερισμός του χρέους». Ερωτηθείς αν αυτές ήταν προσωπικές απόψεις του ή απόψεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο αξιωματούχος αυτός δήλωσε: «Είμαι βέβαιος ότι (ο Μάριο Ντράγκι) αισθάνεται άνετα με τον τρόπο που εκφράσθηκα. Όχι στην καθολική συμμετοχή των καταθετών».
Μία πρόταση, αναφέρει το Reuters, για τη συμμετοχή των καταθετών στο λογαριασμό θα περιλάμβανε το «πάγωμα» των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ, με το ποσό να διατηρείται σε ένα συνοδευτικό λογαριασμό και να χρησιμοποιείται είτε για να αυξηθούν τα κεφάλαια των τραπεζών είτε ως ενέχυρο για δάνεια. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το πακέτο για την Κύπρο στη σύνοδό τους τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να πιέζουν να ληφθεί απόφαση στο τέλος Μαρτίου.
olympia.gr