Όπως μεταδίδει το Reuters, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόϊκο Μπορίσοφ είχε προσπαθήσει να καθησυχάσει τους διαδηλωτές, «παραιτώντας» τον υπουργό Οικονομικών και δεσμευόμενος να μειώσει τις τιμές ρεύματος και να τιμωρήσει τις ξένες εταιρείες του κλάδου. Όμως, τα μέτρα αυτά δεν εκτόνωσαν την κατάσταση και οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν. Εικοσιπέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας.
«Δεν θα συμμετέχω σε μια κυβέρνηση υπό την οποία η αστυνομία χτυπάει τους ανθρώπους», δήλωσε στη Βουλή ο Μπορίσοφ, ανακοινώνοντας την παραίτησή του.
Οι Βούλγαροι βουλευτές επρόκειτο να ψηφίσουν, σήμερα, επί της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Συμεών Ντιάνκοφ, όταν ο κ. Μπορίσοφ ανακοίνωσε, αίφνης, ότι η κυβέρνησή του πρόκειται να παραιτηθεί μαζικά γύρω στο μεσημέρι.
Ο Μπορίσοφ, δήλωσε πως η άδεια διανομής ηλεκτρικού ρεύματος για την τσεχική CEZ θα ανακληθεί, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε σύγκρουση των δυο χωρών.
kostasxan.blogspot.gr
Οι Βούλγαροι μας δείχνουν το τρόπο της αλλαγής.
Έπειτα από τις διαδηλώσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στη Βουλγαρία κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης, η κυβέρνηση Μπορίσοφ παραιτήθηκε σήμερα. Ο πρωθυπουργός Μπόϊκο Μπορίσοφ δήλωσε: «Η εξουσία μας δόθηκε από τον λαό. Σήμερα, τού την επιστρέφουμε». Επιπλέον δήλωσε πως «Δε θα συμμετάσχω σε μια κυβέρνηση επί της θητείας της οποίας οι πολίτες υφίστανται ξυλοδαρμό από την αστυνομία». Δηλαδή πως λέμε Έλληνες πολιτικοί; Καμία σχέση. Εδώ έχουμε «δημοκρατία» όχι παίξε γέλασε. Δεν βρέθηκε άραγε κανείς να μιλήσει στον Μπορίσοφ για το δόγμα Σαμαρά “Νόμος και Τάξη”;
Φυσικά, δεν ήταν μόνο η δημοκρατική ευαισθησία του κ. Μπορίσοφ που τον οδήγησε σε παραίτηση. Ήταν κυρίως ο Βουλαγαρικός λαός που βγήκε στους δρόμος με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης.
Βλέπει άραγε κανένας εμάς τους Έλληνες να βγαίνουμε στους δρόμους απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Σαμαρά; Όχι βέβαια και σ’ αυτό δεν φταίει ο λαός.
Φταίνε οι κατευθυνόμενες από τις κομματικές ηγεσίες συνδικαλιστές, οι οποίοι καπελώνουν κάθε διαμαρτυρία του λαού και τον οδηγούν να διαμαρτύρεται για συντεχνιακά συμφέροντα και όχι για το γενικό αίτημα της κατάρρευσης του αυταρχικού, αντιδημοκρατικού και τυραννικού πολιτικού καθεστώτος.
Σήμερα πάλι οι εργατοπατέρες οδηγούν τους εργαζόμενους στους δρόμος για εκτόνωση κραυγάζοντας συνθήματα κατά ορισμένων μέτρων που θίγουν συντεχνιακά συμφέροντα και κυρίως τα συμφέροντα της εκλογικής πελατείας και όχι με αίτημα την συνολική κατάρρευση του σάπιου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που θα μας απελευθερώσει όλους.
Μόνο όταν ο λαός κηρύξει απεργία διαρκείας και βγει στους δρόμους ενιαίος με αίτημα την αλλαγή του πολιτικού συστήματος και Νέο Σύνταγμα από Λαϊκή Συντακτική Εθνοσυνέλευση, μόνο τότε θα καταρρεύσει το καθεστώς.
Αν μας αρέσει αυτό που ζούμε και δεν μπορούμε να δούμε αυτό που έρχεται, τότε ας συνεχίσουμε με την ίδια απάθεια μέχρι να φτάσουμε σε μισθούς Βουλγαρίας και τότε ίσως ξεσηκωθούμε.
Πέτρος Χασάπης
Βουλγαρία: Επηρεάζει Ελλάδα-ενεργειακά η παραίτηση Μπορίσοφ;
Σημαντική εξέλιξη όχι μόνο για τη Βουλγαρία αλλά για τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί η παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ στη Βουλγαρία, που ανοίγει τον δρόμο για πρόωρες (όχι και πολύ) εκλογές.
Η κυβέρνηση του θεωρούμενου ως φιλο-Αμερικανού Μπορίσοφπαραιτήθηκε, κατά δήλωση, γιατί από τη στιγμή που οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τον κόσμο, δεν θα μπορούσε να περιμένει παρατηρώντας με απάθεια τα τεκταινόμενα. Επίσης, η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού. Ήταν ακόμα ένα θέμα που εξόργισε τον κόσμο.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι το αν και κατά πόσον η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, θα φέρει ανατροπές στις σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς η κυβέρνηση Μπορίσοφ κατηγορείται ότι «έθαψε» μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, τα σχέδια για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, τον οποίο δεν αποτελεί μυστικό ότι δεν επιθυμούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ρωσική στάση απέναντι στην κυβέρνηση Μπορίσοφ ήταν μεν επικριτική, αλλά ταυτόχρονα θα μπορούσε να περιγραφεί και ως στάση αναμονής, προσβλέποντας στο τέλος της θητείας του, με την ελπίδα η αναπόφευκτη οικονομική πολιτική θα οδηγούσε στην αντικατάστασή της στις εκλογές…
defence-point.gr