Σχόλιο: Κυπριακή επικαιρότητα. Εννοείται ότι όλα αφόρουν και την Ελλάδα. Στο ίδιο καζάνι βράζουμε.
Για "παράλογα όνειρα" των Ε/κ στη Μεσόγειο μίλησε ο Ερντογάν
Για "παράλογα όνειρα" της "ελληνοκυπριακής διοίκησης" στη Μεσόγειο έκανε λόγο ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ότι οι ενέργειες των Ε/κ οδήγησαν την Αγκυρα σε αλλαγή στάσης στην περιοχή.Ο Ερντογάν μιλούσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι με τον οποίο συναντήθηκε χθες στην Αγκυρα και ανασκόπησαν τις διμερείς σχέσεις.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός έκανε λόγο για κοινές ευαισθησίες σε ό, τι αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή , προσθέτοντας ότι συμμερίζεται τις απόψεις και την προσέγγιση του Λιβάνου για την συριακή κρίση. Για τις εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών είπε ότι από τότε που ο ίδιος είναι στην εξουσία, σημειώθηκε αύξηση στον όγκο των συναλλαγών ο οποίος έφτασε το ένα δις.
SIGMALIVE
Today’s Zaman: «Τούρκος διπλωμάτης πώλησε απόρρητα ‘εγγραφα για την Κύπρο»
Υψηλόβαθμο στέλεχος του τουρκικού διπλωματικού σώματος φέρεται να διέρρευσε ύψιστης σημασίας μυστικά έγγραφα, που αφορούν την Τένεδο και την Κύπρο αναφέρει η τουρκική εφημερίδα«Today’s Zaman» .
Σύμφωνα με την καθημερινή , υψηλόβαθμο στέλεχος του τουρκικού διπλωματικού σώματος διέρρευσε ύψιστης σημασίας μυστικά έγγραφα, τα οποία αφορούν την Τένεδο και την Κύπρο.
Σε σημερινό της δημοσίευμα, η τουρκική εφημερίδα αναφέρεται στην εμπλοκή διπλωματών του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών στην υπόθεση του δικτύου στρατιωτικής κατασκοπείας που εξαρθρώθηκε στην Σμύρνη.
Η τουρκική εφημερίδα κάνει χαρακτηριστικά λόγο για «τουρκικό Wikileaks» και αναφέρει ότι τα ντοκουμέντα που κατάσχεσαν οι αρχές αποκαλύπτουν το πώς κάποιοι διπλωμάτες του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών χορηγούσαν απόρρητα έγγραφα στο δίκτυο κατασκοπείας.
Αν και τα περισσότερα ντοκουμέντα που κατάσχεσαν οι αρχές αφορούν διαρροές στρατιωτικών πληροφοριών, ωστόσο αποκαλύφθηκε ότι το δίκτυο κατασκοπείας είχε στην κατοχή του και διπλωματικά έγγραφα του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών εκ των οποίων κάποια ήταν διαβαθμισμένα. Τα ντοκουμέντα αυτά αποκαλύπτουν τον εσωτερικό τρόπο σκέψης του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών για διάφορα ζητήματα και πιθανότατα είχαν περάσει σε τρίτα πρόσωπα που δούλευαν για λογαριασμό ξένων χωρών.
Μεταξύ άλλων, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο διπλωμάτης «S.A.» διέρρευσε στο δίκτυο κατασκοπείας έγγραφα που αφορούσαν υπόθεση στο ΕΔΑΔ για το θέμα της περιουσίας του Ιδρύματος Κοιμήσεως Θεοτόκου της Τενέδου. Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για αυτήν την υπόθεση επιδικάζοντας αποζημίωση 105.000 ευρώ. Αναφέρει επίσης ότι ο διπλωμάτης «T.B.» που υπηρετούσε ως Γενικός Πρόξενος στην Αγία Πετρούπολη από το 2011, όπως και ο διπλωμάτης «Ε.Β.Ο.» είχαν μεταξύ άλλων διαρρεύσει και απόρρητα έγγραφα για την Κύπρο.
Η τουρκική εφημερίδα δεν αναφέρεται στο περιεχόμενο των απορρήτων εγγράφων τα οποία αφορούν την Κύπρο.
Ας σημειωθεί ότι μερίδα του τουρκικού στρατού και της τουρκικής γραφειοκρατίας αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς των διωκτικών αρχών σχετικά με την ύπαρξη δικτύου κατασκόπων στους κόλπους της τουρκικής γραφειοκρατίας και του τουρκικού στρατού. Κατά την άποψη τους, το Κίνημα Γκιουλέν και οι κύκλοι της τουρκικής κυβέρνησης επιχειρούν να δώσουν συνέχεια και διαστάσεις στις υποθέσεις Εργκενεκόν και Βαριοπούλα. Για αυτό τον λόγο, δίνουν διαστάσεις σε ισχυρισμούς, οι οποίοι, σύμφωνα με την γνώμη τους, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Νέες κινήσεις από την Άγκυρα στην ΑΟΖ
Το νέο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας εισήλθε στα στενά των Δαρδανελίων χθεςΤο «ΜπαρμπαρόςΧαϊρεττίν Πασά» έχει μήκος 84 μέτρων και πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο ερευνητικό σκάφος.
του Νίκου Στέλγια
Η απάντηση της Άγκυρας στην προώθηση και στην εντατικοποίηση των ενεργειών της Λευκωσίας στο πεδίο της ΑΟΖ, ονομάζεται «ΜπαρμπαρόςΧαϊρεττίν Πασά» και έχει μήκος 84 μέτρων. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο ερευνητικό σκάφος, με σημαία των Μπαχαμών, το οποίο κατασκευάστηκε το 2011.
Το νέο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας εισήλθε στα στενά των Δαρδανελίων χθες. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το νέο τουρκικό σκάφος έχει την δυνατότητα να διεξάγει 2Dκαι 3D σεισμικές έρευνες. Αυτή την στιγμή, τον «ΜπαρμπαρόςΧαϊρεττίν Πασά» κατευθύνεται προς την Μαύρη Θάλασσα. Στα μέσα του Φεβρουαρίου, το τουρκικό σκάφος θα διεξάγει σεισμικές έρευνες στα παράλια της Τουρκίας στον Εύξεινο Πόντο.
Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών στην Μαύρη Θάλασσα, το νέο «καμάρι» της Άγκυρας θα μεταβεί στην Μεσόγειο και θα ξεκινήσει νέο κύκλο ερευνών στα ανοιχτά της Τουρκίας και της Κύπρου. Η τουρκική πλευρά δεν δίνει στην δημοσιότητα τις λεπτομέρειες του δρομολογίου του τουρκικού σκάφους στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, οι Τούρκοι αναλυτές θεωρούν δεδομένες την διεξαγωγή ερευνών στα ανοιχτά της Κύπρου.
Η Άγκυρα έχει ανακοινώσει ότι μέχρι στιγμής το κόστος του νέου ερευνητικού σκάφους εισέρχεται σε 130 εκατομμύρια ευρώ. Τις επόμενες ημέρες, η Άγκυρα θα βάψει το νέο σκάφος στα εθνικά χρώματα της Τουρκίας.
Την στιγμή που το «ΜπαρμαρόςΧαϊρεττίν Πασά» κατευθύνεται προς την Μαύρη Θάλασσα, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, ΝαζτζίπΜικάτι συναντά την Άγκυρα την κορυφή της πολιτικής εξουσίας της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της www.kathimerini.com.cy, στα πλαίσια της επίσκεψης του κ. Μικάτι στην τουρκική πρωτεύουσα, οι δυο κυβερνήσεις, μεταξύ των άλλων, έθεσαν επί τάπητος την συνεργασία των δυο χωρών στο πεδίο της ενέργειας. Η Άγκυρα για μια ακόμη φορά επανέλαβε την γνωστή θέση της ότι η αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου εξαρτάται από την δική της συνεργασία. Παράλληλα, οι δυο κυβερνήσεις συζήτησαν αναλυτικά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Συρία, στον Λίβανο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις που αφορούν τα ενεργειακά αποθέματα της Α.Μεσογείου, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, ΡετζέπΤαγγίπΕρντογάν πραγματοποίησε σημαντικές δηλώσεις κα έστειλε αυστηρά μηνύματα στην Λευκωσία αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Λιβανέζο ομόλογο του. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε τα εξής: «Στην συνάντηση μας μελετήσαμε κάποιες ανησυχητικές εξελίξεις, οι οποίες αφορούν την συλλογική ασφάλεια στην Μεσόγειο. Η Νότια Κύπρος (αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία) έχει κάποια ανορθολογικά όνειρα στην Μεσόγειο. Εμείς αντιδρούμε σε αυτά τα όνειρα και χαράζουμε την πορεία μας. Πιστεύω ότι ο Λίβανος συμμερίζεται τους προβληματισμούς μας. Η συνθήκη του 1960 δίνει το δικαίωμα στην Αγγλία, στην Τουρκία και στην Ελλάδα να σταθμεύουν δυνάμεις ασφαλείας στην νήσο. Η Νότια Κύπρος δεν έχει το δικαίωμα να έχει εθνική φρουρά ή κάποια άλλη ξένη δύναμη στην νήσο».
*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη.
Κυπριακές Εκλογές: ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΞΕΧΑΣΑΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Ξύπνησαν τα φαντάσματα του παρελθόντοςΑπογοήτευση στην Κύπρο από την πρώτη τηλεμαχία των υποψηφίων, όπου αναβίωσαν τα φαντάσματα του παρελθόντος.
Το γεγονός ότι η συζήτηση μεταξύ των τριών βασικών υποψηφίων επικεντρώθηκε στο παρελθόν κατά την πρώτη διακαναλική τους αντιπαράθεση ενόψει των προεδρικών εκλογών της 17ης Φεβρουαρίου προκάλεσε τα αρνητικά σχόλια του κυπριακού Τύπου και την δυσφορία της κοινής γνώμης.
Η συζήτηση διεξήχθη μεταξύ των Νίκου Αναστασιάδη, Σταύρου Μαλά και Γιώργου Λιλλήκα, με τους δύο τελευταίους να καταβάλλουν προσπάθεια να αποδομήσουν τον πρώτο, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Η κριτική εναντίον του επικεντρώθηκε τόσο στη στάση του το 2004 υπέρ του σχεδίου Ανάν, όσο και στη στάση τού ΔΗΣΥ στη «δέσμη ιδεών» του πρώην γγ του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, την οποία αρχικά είχε αποδεχθεί ο ΔΗΣΥ, αλλά στη συνέχεια την εγκατέλειψε για να εκλεγεί το 1993 πρόεδρος ο Γλαύκος Κληρίδης.
Υπενθυμίζεται ότι τη «δέσμη ιδεών» είχαν αποδεχθεί το ΑΚΕΛ, που υποστηρίζει τον Γιώργο Λιλλήκα και ο κ. Λιλλήκας, που ήταν τότε σύμβουλος του πρώην προέδρου Γιώργου Βασιλείου.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο Ανάν ο Στ. Μαλάς δήλωσε ότι το 2004 ως «ενεργός πολίτης» ήταν υπέρ του σχεδίου, αλλά το 2006 είχε δηλώσει ότι το σχέδιο δεν μπορεί να επανέλθει.
Σημειώνεται ότι στο δημοψήφισμα του 2004 ο Γ. Λιλλήκας είχε σηκώσει όλο το βάρος της εκστρατείας κατά του σχεδίου Ανάν, με το ΑΚΕΛ να δηλώνει τότε ότι λέει «ΟΧΙ για να τσιμεντώσει το ΝΑΙ»!
Στο θέμα της διζωνικής οι κ. Αναστασιάδης και Μαλάς κατηγόρησαν τον Γ. Λιλλήκα ότι απαρνείται τη μορφή λύσης, την οποία είχε αποδεχθεί και ο Τ. Παπαδόπουλος με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006. Από την πλευρά του ο Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι η δική του πρόταση είναι προέκταση της πολιτικής που χάραξε ο Τάσσος Παπαδόπουλος το 2006 για ομοσπονδία με «το σωστό περιεχόμενο».
Ο Νίκος Αναστασιάδης έδωσε έμφαση στο μέλλον, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση στο Κυπριακό με συλλογική σοφία, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις. Θα πρέπει, τόνισε, να υπάρξει ενότητα των κομμάτων γύρω από συγκεκριμένους στόχους. Στην προσπάθεια αυτή, είπε, δεν εξαιρείται ούτε το ΑΚΕΛ.
Παράλληλα, πρόσθεσε, θα πρέπει να επιδιωχθεί περαιτέρω εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού κι αξιοποίηση των συμμαχιών που διαθέτουμε για να πετύχουμε αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, καθώς και απεμπλοκή από τις παραχωρήσεις, στις οποίες έχουμε προβεί προς την Τουρκία.
Σχετικά με τη θέση του για το σχέδιο Ανάν, ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε: «Tο δικό μου «ναι» δεν πέρασε, οι 43.000 Τούρκοι στρατιώτες είναι εδώ, οι έποικοι έγιναν από πενήντα χιλιάδες, 350.000, οι Ελληνοκυπριακές περιουσίες χάνονται η μία μετά την άλλη. Εγώ δεν ζήτησα από κανένα να απολογηθεί. Ο λαός αποφάσισε και σέβομαι αυτή την απόφαση του λαού. Τελεία και παύλα».
Ο Σταύρος Μαλάς, τόνισε ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε επίλυση του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με ρεαλιστικό πλαίσιο, στη βάση αρχών, με ενότητα, με εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με πνεύμα μεγίστης συναντίληψης. Ο υποψήφιος πρόεδρος δήλωσε ότι στο τραπέζι των συνομιλιών δεν υπάρχουν πλέον οι θέσεις για εκ περιτροπής προεδρία, παραμονή 50.000 εποίκων, ενώ για το περιουσιακό, θα πρέπει να διασφαλισθούν οι τρεις βασικές ελευθερίες για όσους επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.
Παράλληλα, κατηγόρησε τον Νίκο Αναστασιάδη, για συνεχείς «μεταλλάξεις» και είπε ότι η λύση χαλαρής και αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, που, όπως υποστήριξε, εισηγείται ο ανθυποψήφιος του «θα οδηγήσει σε μια θνησιγενή λύση, την οποία θα απορρίψει ο λαός, κι αυτό θα είναι ταφόπλακα στο κυπριακό».
Από την πλευρά του ο Γιώργος Λιλλήκας τόνισε ότι αποβλέπει στο «να καθαρίσει το τραπέζι από οποιεσδήποτε υποχωρήσεις» για να μπορέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά να διεκδικήσει μια στρατηγική συμμαχιών, αξιοποιώντας το φυσικό αέριο και τη γεωστρατηγική της θέση.
Ο Γ. Λιλλήκας είπε ότι απορρίπτει τη διζωνική, ομοσπονδία, γιατί αποδείχθηκε ότι είναι μια διχοτομική λύση και δεν οδηγεί στην επανένωση. Ανέφερε ότι προτείνει την παράλληλη και ταυτόχρονη διαπραγμάτευση από τη μια με τους Τουρκοκύπριους για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους μέσα από τη λύση και από την άλλη με την Τουρκία για τα ζητήματα που την αφορούν, όπως η αποχώρηση των εποίκων και των στρατευμάτων, οι εγγυήσεις και το εδαφικό.
Επίσης, προκειμένου να πλήξει τον Νίκο Αναστασιάδη προσέφυγε πολλές φορές σε έγγραφα των wikileaks.
Την ώρα της συζήτησης από τις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Κασουλίδης μέσα από το Facebook απάντησε στον Γ. Λιλλήκα: «Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου γιατί κατά την εν εξελίξει συζήτηση ο κ. Λιλλήκας βασίζεται για πολλούς από τους ισχυρισμούς του στα έγγραφα του Wikileaks. Ο κυπριακός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι αυτά τα έγγραφα εξέθεσαν πρωθυπουργούς, υπουργούς κι άλλους πολιτικούς ανά τον κόσμο, όμως κανένας δεν τα έλαβε σοβαρά υπόψη εκτός από τον Γιώργο Λιλλήκα. Ο λόγος οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ Αμερικανών διπλωματών που εκφράζουν υποκειμενικά και χωρίς καμία προσπάθεια αντικειμενικής παράθεσης της πραγματικής αναφοράς του συνομιλητή τους. Δεν μπορούν να αποτελούν πηγή και να αποδίδονται στον ένα ή τον άλλο τι είπε ή δεν είπε. Δεν έχει τίποτε άλλο ο κ. Λιλλήκας να πει για τη μελλοντική διαχείριση του Κυπριακού, παρά να καταφεύγει στα Wikileaks; Σε τέτοιο βαθμό απόγνωσης βρίσκεται;».
Τέλος, και οι Αναστασιάδης και Μαλάς έκαναν αναφορές σε αποσπάσματα βιβλίου του κ. Λιλλήκα για το Κυπριακό για να δείξουν, όπως υποστήριξαν, τις ανακολουθίες της πολιτικής του.
Μετά τη διακαναλική συζήτηση, δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΙΓΜΑ» έδειξε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έπεισε το 43,3%, οι Μαλάς και Λιλλήκας το 18,2%, ενώ 20,3% απάντησε ότι δεν πείστηκε από κανέναν.
Οι τίτλοι στα ρεπορτάζ των σημερινών εφημερίδων για τη χθεσινή συζήτηση ήσαν:
«ΠΟΛΙΤΗΣ»: «ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ- Μίλησαν για το παρελθόν και δεν πρότειναν για το μέλλον»
«ΣΗΜΕΡΙΝΗ»: «ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ… ΑΝΕΔΕΙΞΕ Η ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ- Παρελθοντολογία, αοριστολογία, χωρίς σαφές όραμα για το Κυπριακό»
«ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»: «Σχέδιο Ανάν, wikileaks, διζωνική «έπαιξαν» στην τηλεμαχία»
«ΑΛΗΘΕΙΑ»: «Ο Ν. Αναστασιάδης έπαιζε μόνος του!»
«ΧΑΡΑΥΓΗ»: «ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ- Δέσμευση Στ. Μαλά για αξιοποίηση κυπροκεντρικών στρατηγικών συμμαχιών με χώρες που εμπλέκονται στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ».
Ανιχνεύσεις