Με την γνωστή ανατολίτικη κουτοπονηριά η Άγκυρα επιχειρεί να συνδέσει το θέμα της Χάλκης με το νόμο περί ιμάμηδων που ψηφισε η ελληνική Βουλή και με την οποία αποτρέπεται ο διορισμός τους από την … Άγκυρα.
Ετι ενώ χθες κυκλοφόρησε φημολογία με την οποία υποτίθεται ότι θα επαναλειτουργούσε η Σχολή της Χάλκης έστω ως “ξένο πανεπιστήμιο” σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντςσυνέδεσε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκη με την ανάκληση της πρόσφατης τροπολογίας που ψήφισε το ελληνικό Κοινοβούλιο για τον διορισμό 240 ιμάμηδων!
Μάλιστα, ο κ. Αρίντς δήλωσε μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνθα θέσει το ζήτημα στο ανώτατο επίπεδο προς τον έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, λίγο πριν ή και κατά τη διάρκεια που οι δύο άνδρες θα βρεθούν στο Κατάρ, για διαφορετικούς λόγους, την Τρίτη.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης μάλιστα δεν δίστασε να προτείνει να επιστρέψει ο νόμος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επεμβαίνοντας στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Ελλάδας με ένα τρόπο που μόνο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών οπως έχει διαμορφώσει την τελευταία 5ετία την πολιτική του γραμμή, θα επέτρεπε να συμβεί χωρίς απάντηση.
Σύμφωνα με τον κ. Αρίντς, «εμείς εργαζόμαστε για το θέμα αυτό (σσ. για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης)και το προσεγγίζουμε θετικά για την αντιμετώπιση των θρησκευτικών αναγκών των μειονοτήτων και των ομάδων διαφορετικού θρησκεύματος, από πλευράς ελευθερίας θρησκείας και ελευθερίας συνείδησης. Ομως ενώ εμείς λειτουργούμε κατά αυτόν τον τρόπο και καταβάλλουμε ειλικρινή προσπάθεια, τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα, πέραν του ότι δεν αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των “Τούρκων” της Δυτικής Θράκης μας λυπούν πολύ».
Στη συνέχεια και αφού επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Άγκυρας για το θέμα των μουφτήδων, ο τούρκος αντιπρόεδρος αναφέρεται στο θέμα των ιμάμηδων: «Αν διορίζαμε τον Πατριάρχη στην Τουρκία εμείς και αν επιλέγαμε εμείς αυτούς που ασκούν καθήκοντα εδώ θα το δεχόσασταν; Όχι. Τότε, τι είναι αυτό που κάνετε εσείς; Πριν μεταβεί στο Κατάρ, ο Πρωθυπουργός μας θα αναζητήσει τον έλληνα Πρωθυπουργό στον οποίο θα συστήσει αυτό να μην περάσει από την Βουλή και αν έχει περάσει να επιστραφεί από τον Πρόεδρο».
Καταλήγοντας, ο κ. Αρίντς σημείωσε: «Κοιτάζοντας τα όσα κάνουμε εμείς στην Τουρκία δεν είναι δυνατόν να φέρουμε δίπλα – δίπλα αυτά που γίνονται στην τουρκική και μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα. Μια απόφαση της κυβέρνησης μας είναι η εξής: Θα κάνουμε όσα απαιτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες , αλλά έναντι αυτών όλων που κάνουμε εμείς δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε τα όσα υπόκειται μια χούφτα μουσουλμανική τουρκική μειονότητα στην Δυτική Θράκη. Εκείνοι οι οποίοι επιθυμούν την λειτουργία της Θεολογικής Σχολής ας δουν και μια από αυτήν την πλευρά και μετά να συζητήσουμε σοβαρά για τα αιτήματά τους».
Το ότι και μόνο μιλώντας για “Τούρκους της Δυτικής Θράκης” παραβιάζει την συνθήκη της Λοζάνης που δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη εθνικής, παρά μόνο θρησκευτικής μειονότητας, μιλάει από μόνο του.
Nα πούμε βέβαια ότι δεν είναι η πρώτη φορά ου η Άγκυρα συνδέει την Χάλκη με εθνικά θέματα. Και ούτε η τελευταία. Το θέμα της Χάλκης έχει μετατραπεί σε μοχλό πίεσης εδώ και αρκετά χρόνια.
Αναμένεται η ελληνική αντίδραση…
Ο Ερντογάν τουρκοποιεί τους μουσουλμάνους: «Προσφέρουμε την βοήθειά μας για να φτιάξετε τζαμί στην Αθήνα»
Ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στο Κατάρ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και πρότεινε στον Έλληνα ομόλογό του, να κτίσει ένα τζαμί στην Αθήνα!
Ο Ερντογάν που πήγε στο Κατάρ για την προσέλκυση επενδύσεων, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Η συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών διήρκεσε 40 λεπτά και ήταν κεκλεισμένων των θυρών.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους μουσουλμάνους της δυτικής Θράκης στην ελευθερία της λατρείας τους και στα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στη μουσουλμανική μειονότητα καθώς και το διορισμό 240 δασκάλων μουσουλμάνων.
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός τεμένους στην Αθήνα, το οποίο συζητείται εδώ και πολλά χρόνια.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός πρότεινε να το φτιάξει η Τουρκία «για να έχουν ένα λατρευτικό χώρο οι μουσουλμάνοι της Αθήνας» είπε.
Πολλοί μπορεί να πουν ότι πρόκειται για μια "γραφική" κίνηση του Τούρκου πρωθυπουργού χωρίς κάποιο ουσιαστικό λόγο. Δεν είναι όμως έτσι, ο Τούρκος πρωθυπουργός προσπαθεί να εμφανίσει την Τουρκία ως προστάτη όλων των μουσουλμανικών πληθυσμών και επιχειρεί ένα ποσοτικό άλμα που ξεπερνά τον ενδιαφέρον του για την μειονότητα στη Δυτική Θράκη, και το επεκτείνει στην μουσουλμανική μειονότητας στην Ελλάδα.
Από τους 150000 της Δυτικής Θράκης με τους μισούς να είναι τουρκόφωνοι περνάμε στους 800000-1000000 μουσουλμάνους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα και ισοδυναμούν με το 10% του πληθυσμού!
Εμφανιζόμενος ως προστάτης τους η Τουρκία πετυχαίνει με ένα διάγγελμα ανά πάσα στιγμή να προξενήσει γενικές ταραχές στη χώρα, με τις κεντρικά (μην ξεχνάμε ότι έχουν όλοι τους αρχηγούς τους) κατευθυνόμενες μάζες των Αφγανών, Πακιστανών κ.α που διαβιούν στη χώρα μας.
Φανταστείτε μια κρίση στο Αιγαίο, και ταυτόχρονα μια κρίση στην Ομόνοια, πως θα αντιμετωπιστούν;
Το θέμα του τζαμιού το είχε ανακινήσει ο Τούρκος πρέσβης Κερίμ Ουράς μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του το Φεβρουάριο του 2012 δηλώνοντας:
«...Όπως είναι γνωστό, τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία δεν ανήκουν μόνο στις χώρες στο έδαφος των οποίων βρίσκονται, αλλά αποτελούν κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Με αφορμή αυτήν την αντίληψη, στην Τουρκία δίνεται μεγάλη σημασία στη διάσωση όλων των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιών και των μοναστηριών. Κατά τον ίδιο τρόπο, ελπίζουμε ότι και η γειτονική Ελλάδα θα συνεχίσει να πράττει ότι περνά από το χέρι της προκειμένου να διασώσει τα Οθωμανικά-Τούρκικα μνημεία που υπάρχουν στην επικράτειά της. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η διάσωση των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων για την ενθάρρυνση της τουριστικής κίνησης ανάμεσα στις δύο χώρες, θα συμβάλει από τη μία στην οικονομία, ενώ από την άλλη στη διαδικασία προσέγγισης μεταξύ των δύο λαών.
Πιστεύουμε επίσης ότι οι προσδοκίες των Μουσουλμάνων που φτάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, για την απόκτηση τόπου λατρείας και νεκροταφείου θα πραγματοποιηθούν πολύ σύντομα».
Όπως βλέπετε η Τουρκία έχει σχέδιο και δεν "πετάει" τίποτα στην τύχη.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr