«Μία στρατιωτική επέμβαση θα είχε αποτέλεσμα;
Πώς αυτό θα επηρέαζε την ικανότητά μας να υποστηρίξουμε τις δυνάμεις που βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν; Ποιες θα ήταν οι συνέπειες από την εμπλοκή μας επί του πεδίου. Θα κλιμάκωνε περαιτέρω τη βία ή θα προκαλούσε την χρήση χημικών όπλων; Ποια θα ήταν η καλύτερη προοπτική ενός μετά τον Ασαντ καθεστώτος. Και πώς αποτιμώ τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί στη Συρία απέναντι στους δεκάδες χιλιάδες που σκοτώνονται στο Κονγκό;», αναφέρει ο Αμερικανός Πρόεδρος στην συνέντευξή του στο New Republic.
«Και με απασχολεί συνέχεια το θέμα πού και πότε οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επέμβουν ή να ενεργήσουν ώστε να προωθήσουν τα εθνικά συμφέροντα, την ασφάλειά μας και αν αυτό συνάδει με τα υψηλά μας ιδεώδη και την ανθρωπισμό μας», προσθέτει.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην δεύτερη συνέντευξη του στο CBS, ο Μπαράκ Ομπάμα, απαντά στις επικρίσεις για την διστακτικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να εμπλακεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως είναι η συριακή κρίση. Δηλώνει ότι η κυβέρνησή του συμμετείχε, με την αποστολή αμερικανικών αεροσκαφών, στην διεθνή επιχείρηση για την απομάκρυνση του Μουάμαρ Καντάφι από την εξουσία στη Λιβύη και ανέλαβε δράση για την απομάκρυνση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία στην Αίγυπτο.
Αλλά στην περίπτωση της Συρίας, η κυβέρνησή του θέλει να διασφαλίσει ότι η ανάληψη δράσης από τις ΗΠΑ δεν θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα, εάν δεν εξετασθούν όλες οι επιπτώσεις.
«Δεν θα έχουμε την ικανότητα να ελέγξουμε κάθε πλευρά κάθε μετάβασης ή αναδιαμόρφωσης στις συγκρούσεις ανά τον κόσμο (…) μερικές φορές θα πρέπει να εξελιχθούν ανεξάρτητα», λέει ο Μπαράκ Ομπάμα.
Η αλήθεια είναι ότι η ανάμειξη της Ρωσίας στην συγκεκριμένη υπόθεση έχει περιπλέξει τα πράγματα για την Ουάσινγκτον. Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού προσπαθούν να βρουν τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης της γεωπολιτική ανόδου της Ρωσίας του Πούτιν, που λογίζεται πλέον ως σημαντικός παράγοντας σε διεθνή θέματα μείζονος σημασίας.
pygmi.gr